online kerekasztal-beszélgetés

2021.01.18. 13:00

Az ember test, lélek és szellem

A lelki egészség nagyban függ a spiritualitás minőségétől az egyházi vezetők szerint.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A lelki egészségmegőrzésről tartottak online kerekasztal-beszélgetést az Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség miskolci tagjai, akik az evangéliumi szemléletű egyházak vezetőségéből kerülnek ki és a keresztyének egységéért munkálkodnak. A beszélgetésen Tóth-Simon Károly, a Golgota Keresztyén Gyülekezet Miskolc lelkipásztora vezetésével, Bordás Zoltán gyülekezeti vezető, a Miskolci Pünkösdi Gyülekezet képviseletében, dr. Fodor Bertalan, a Diósgyőri Református Gyülekezet presbitere, dr. Madarász Tamás, a Miskolci Keresztyén Testvérgyülekezet gyülekezeti vezetője, Sárkány Mihály, a Magyar Apostoli Egyház gyülekezeti vezetője és Sebján-Farkas Zsolt, a miskolci Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet lelkipásztora vett részt. Pék Dávid és zenekara vezette az azt megelőző dicsőítést. Az első kérdésben a lelki egészség fogalmát igyekeztek körbejárni a kereszténység szempontjából.

Istenkapcsolat a kulcs

„Igaznak tartom a mondást, hogy ép testben ép lélek, de napjainkban nagyon erős egészségkultusz kezd kialakulni. Egy keresztyén számára azonban az ember több mint a test, azaz szarksz vagy szóma, és több mint a lélek vagy psziché. Tulajdonképpen egy háromosztatú egység, amelynek része a pneuma, a szellem is. A pszichológia a pszichével foglalkozik, de ha valakinek az Istennel való kapcsolat összefüggésében a pneumája nincsen rendben, akkor nem létezik lelki egészség sem” – hangsúlyozta dr. Fodor Bertalan.

„Pascal mondta, hogy minden ember szívében van egy Isten alakú űr, és azt más nem tudja betölteni, csak Ő, Jézus Krisztus által” – fűzte hozzá Sebján-Farkas Zsolt.

„Az igazságban élés egészséget okoz az ember számára. Mivel Isten teremtette az embert, ebből az következik, hogyha az Ő törvényei szerint élünk, akkor tudunk egészségesek lenni” – emelte ki Bordás Zoltán.

„A Szentírás arról beszél, hogy az egészség nem értelmezhető addig, amíg az ember nem ismeri Jézus Krisztust és nem költözött be a szívébe, mert addig tulajdonképpen halott Isten szemében. A lelki egészség olyan, mint egy fa, amely növekedik és végül gyümölcsöt terem” – festette le dr. Madarász Tamás.

„Csak akkor jön rá az ember, hogy halott volt, amikor találkozott a Megváltóval, Jézus Krisztussal. Akkor mintha hályog esne le a szemünkről. Mindez visszahat testi egészségünkre is.” – szólt hozzá Sárkány Mihály.

Az egészség növekedés

„A lelki egészség mindig együtt jár a Krisztusban való növekedéssel. Viszont azt nehezebb megállapítani, hogy milyen tünetekkel jár együtt, ha valaki lelkileg nem egészséges” – vetette fel a következő témát Tóth-Simon Károly. A továbbiakban azt vizsgálták, hogy miről ismerhető fel a lelki egészség.

„Van egy testvérem, aki nagyon sok testi betegségen esett át és hosszú heteket töltött kórházban. Viszont ott sem a bajával volt elfoglalva, hanem vigasztalta a betegtársait. A kórházi osztályon annyira ismertté vált, hogy egy idő után megkérték, hogy ő tartsa vasárnap a benti istentiszteletet. Róla nyugodtan elmondhatom azt, hogy lelkileg egészséges.” – idézte fel Sárkány Mihály.

„Attól, hogy Jézus Krisztust megismerjük még nem leszünk automatikusan lelkileg is egészségesek, hanem növekednünk kell. A növekedés ténye az egészségről tesz tanúbizonyságot. Ebben Isten Lelke segít hozzá, hogy gyümölcsöket teremjünk, ami kisugárzik a hangulatomra és az erőnlétemre is, sőt a környezetemre is” – magyarázta dr. Madarász Tamás.

„Ahhoz, hogy lelkileg egészségesek legyünk élő kapcsolatban kell állnunk a Mindenható Istennel és az Ő Igéjével. Még ha lelkileg meg is sérültünk, az Istennel való kapcsolat képes meggyógyítani bennünket” – hangsúlyozta Bordás Zoltán, majd a bibliai samáriai asszony megtérését hozta fel példának, akinek már öt exférje volt és jelenleg egy élettársa.

„A növekedéssel együtt jár a szolgálat mások felé. Az egészséges bárányok új bárányokat nemzenek átvitt értelemben is” – fejtette ki Sebján-Farkas Zsolt.

A gyógyulás folyamat

„Cseri Kálmán szerint a hívő embernek a békesség olyan, mint a halnak a víz, anélkül nem tud élni. Ehhez az Úr Jézus segít hozzá. Tartja a mondás, hogy aki mást felüdít, az maga is felüdül. Amikor nem saját magamra fókuszálók, az egy nagyon fontos öngyógyító mechanizmus. A megtéréssel azonban nem szűnik meg minden lelki problémánk. Szeretném ettől a tehertől felszabadítani a testvéreket. Nem gondolnám, hogy az ördögtől való, hogyha valakinek lelki baja van, akkor keressen egy lehetőleg hívő pszichológust” – summázta dr. Fodor Bertalan.

A beszélgetés második része a lelkileg egészségtelen és egészséges hívő élet összehasonlításáról szólt Jónás és Pál apostol példáján keresztül. Végül az Istennel való kapcsolat megerősítéséről esett szó. A videó szintén a miskolci Aliansz Szövetség szervezésében megvalósuló MIÉRTT Fesztivál – Regionális Testvér Találkozó Facebook-oldalán tekinthető meg.

(A borítóképen: A beszélgetésen részt vett Sárkány Mihály, dr. Madarász Tamás, Bordás Zoltán, Sebján-Farkas Zsolt, dr. Fodor Bertalan és Tóth-Simon Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában