kifejezések

2021.01.12. 17:00

A vírus nyomta rá a bélyegét az évre

A morzsaközösség a szórványközösség új, metaforikus neve.

Pap Gyula

A woman wearing PPE is seen at the Epsom Downs Racecourse as it opens as a Covid-19 mass vaccination centre in Epsom, southern England on January 11, 2021. - Seven mass coronavirus vaccination sites opened across England on Monday as the government races to dose millions of people while a new strain of the disease runs rampant across the country. The sites include football stadiums and a horse racing course, and are located in cities including Bristol, London, Newcastle and Manchester. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az elmúlt év szava – igazából nem meglepően – a koronavírus kifejezés lett, mely egy víruscsalád fajainak gyűjtőneve – utal rá a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága közleménye.

Nevét a koronára emlékeztető kitüremkedésekről kapta. 2020-ban mindent vitt a koronavírus, melynek szócsaládja is lett: koronavírus-fertőzés, -járvány, -napló, -para, -parti, -teszt – ezek tartoznak a „családfához”.

Több száz szó, kifejezés keletkezett, ezeket adja közre Veszelszki Ágnes Karanténszótára. További gyakran használt szavak a karantén, maszkoz (maszkot ölt, visel), szociális (udvariassági) védőtávolság, alapbetegség, online oktatás.

Karanténérzés

Meghatározták az év antiszavát is, mely a koronaszégyen lett, ami különösen a járvány őszi időszakában kialakult magatartásforma: a koronavírus-betegség eltitkolása abból a célból, hogy az illetőt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés.

A kifejezés angol corona-shaming tükörfordítása. A további „helyezettek” között találjuk a vírustagadó és a banya­tájm kifejezést, mely utóbbi a koronavírus alatt az idősek védelmében kialakított vásárlási idősáv udvariatlan megfogalmazása.

Az év ifjúsági szava is kapcsolódik a koronavírus-járványhoz a karantini egyrészt a karantén alatt fogyasztott martinialapú alkoholos ital (koktél) neve. A karantén alatti időszakban a tizenéves fiatal is hasonló elnevezést kapott.

Egyéb a vesztegzár alatti tevékenységek elnevezései is bekerültek a válogatásba így a karantének, a karantesi, a karantinder. Más területről érkezett az év költői szava a morzsaközösség, amely a szórványközösség új, metaforikus neve. „A kommunizmus éveiben az erdélyi, partiumi, bánsági magyar értelmiségiek, szakemberek, kétkezi munkások jelentős részét arra kötelezték, hogy a Kárpátokon túl vállaljanak munkát. A magyar morzsaközösségek lassan beolvadnak a román többségbe” – írja Irházi János a témában a 24.hu-n megjelent cikkében.

Angol nyelvterületen a lock­down (lezárás) lett a győztes, mely használata egy év alatt hatezerszeresére nőtt a Collins szótár vizsgálata szerint.

(A borítóképen: A koronavírus nem csak a szókincs miatt lett a mindennapok része)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában