kirándulás

2020.12.22. 08:30

Természetjáró zöld tekergők

Izgalmas kirándulásokra viszi a Zöld Kapcsolat Egyesület a gyerekeket.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Tekergő kirándulásokat szervez kéthetenként F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. A túrákon azok a gyerekek vesznek részt, akik tagjai az egyesület által szervezett nyári táboroknak és napköziknek. (Társ­szervező a Marcell Loubens Barlangkutató Egyesület.)

Kicsit bolondozzanak

– Kimondottan a koronavírus-járvány miatt hívom a gyerekeket a természetbe év közben is, mert látom, hogy a bezárkózás, a vírus okozta szorongás mentálisan őket is megviseli. Ha pedig kimegyünk az erdőbe, nem az a cél, hogy egzakt ismereteket adjunk át, hanem hogy élményeket szerezzenek, felismerjék az összefüggéseket, az ökológiai folyamatokat. Még most is, december közepén sokféle életjelenségre bukkanhatunk nyitott szemmel járva. A gyerekek maguk is felfedezik a természet szépségeit, és amit megismernek, azt megszeretik, amit megszeretnek, biztosan védeni fogják. Ez az elvem környezeti nevelőként – fogalmazott F. Nagy Zsuzsanna.

Hozzátette: a tekergéseknek az is a célja, hogy A gyerekek együtt legyenek, megismerjék egymást, kicsit bolondozzanak, jókat nevessenek. A kirándulások ezúttal a diósgyőri uradalom helyszíneire visznek. Útközben szóba kerül a különböző helyek nevének eredete, mint a Tatárdomb, a Nagysánc, az Erenyő vagy az Ostoros. A tekergésekre alkalmanként 10-15 gyerek és fiatal vállalkozik, általános és középiskolások.

Az egyesület úgy tervezi, hogy amíg lesz érdeklődés a túrák iránt, addig szívesen megszervezik ezeket. December 27-én családi kirándulásra gondoltak. Ekkor Felsőhámorba, Herman Ottó sírjához szeretnének ellátogatni és mécseseket gyújtani, hisz a neves természetkutató születésének 185. évfordulóját ünnepeltük ebben az évben, halálának napja pedig épp december 27-e.

– Mindenképpen illik megemlékezni erről, különösen nekünk, miskolciaknak, hiszen a polihisztor még füllenteni is képes volt: szülőhelyeként nem Breznóbányát, hanem Felsőhámort jelölte meg évtizedekig hivatalos irataiban.

(A borítóképen: A nyári táborok után ősszel és télen is együtt figyelik a természet életjelenségeit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában