karácsony

2020.12.27. 08:00

Régmúlt telek emlékét idézik a képeslapok

A karácsonyi hangulathoz hagyományosan hozzátartozik a befagyott Hámori-tó.

Pap Gyula

Forrás: Megyei Könyvtár

Az egykor közérdeklődésre számot tartó Lézerpont Látványtár hatalmas anyaga Barna György miskolci gyűjtő, üzletember három évtizeden át folyamatosan bővített magángyűjteményéből fejlődött ki.

A gyűjtemény témakörei ennek megfelelően eltérőek, egy-egy konkrét témakört állítanak fókuszba.

Megtekinthető itt a Kárpát-medence népviseletének eddig sosem látott kollekció­ja, a régi, már gyakorlatilag eltűnt kismesterségek emlékeit bemutató kiállítás, egy amolyan „nosztalgia”-részleg, amely az 1950-es, 1960-as évek tárgyi emlékeivel foglalkozik, azután az irodagépek és az optikai eszközök múltját bemutató szekció, végül az erdélyi ásványok csodáit bemutató tárlat.

Ugyanakkor korabeli képeslapokról egy kis várostörténeti visszatekintés is látható volt.

A gyűjtemény nagyobb részben a Herman Ottó Múzeumhoz került. A régi képeslapok a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban tekinthetők meg.

Vonzó kirándulóhelyek

A karácsonyi hangulathoz hagyományosan hozzátartozik a megyeszékhelyen a havas táj, a befagyott Hámori-tó, a jégszoborrá dermedt lillafüredi vízesés látványa. Ezt ragadták meg a régi idők fotográfusai is. A természeti szépségeken kívül különleges a három­osztatú képeslap, melyen a fagyott vízesés mellett hatalmas hóból készült elefánt és hómedve állt őrt egykoron a Palotaszálló bejáratánál. Ma már nyoma sincs az egykori síugrósáncnak, amelyet ugyancsak megörökítettek a képeslapok.

A téli sportélet is rendkívül változatos volt a befagyott Hámori-tavon. Korcsolyázók jégkorongozók vették birtokukba a síkos felületet, de motor sőt autó vontatta síelő is feltűnik a régi fotográfiákon.

A belvárosi behavazott Erzsébet-tér az Avasi templommal is kedvelt témája volt a képeslapkészítőknek.

Csakúgy, mint a hófödte Deszkatemplom, vagy a bő vizű Szinva-patak.

Ritka különlegesség a megyei vonatkozású téli zsánerkép, amely az óhutai iskola és községháza előtt sorakozó diákokról készült.

(A borítóképen: Karácsonyi mókázás a Hámori-tavon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában