Évgyűrűk

2020.12.12. 19:00

Nagyon fontos szerepe van a nagyszüleinknek

A társadalmi javak hatvan százalékát a nyugdíjas korosztálynak köszönhetjük.

Detzky Anna

Forrás: NYÉSZ

A koronavírus idején a 65 év felettiek különösen sérülékeny csoportjává váltak a társadalomnak. Talán hajlamosak vagyunk elfelejtkezni mindazokról az értékekről, amelyeket időseink hoztak létre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (NYÉSz) azért küzd, hogy a szépkorúakat érdemeikhez méltóan kezeljék az emberek. Az idősek társadalmi aktivitásáról beszélgettünk a szervezet elnökével.

Közösségépítők

– A mai nyugdíjasok többsége végigdolgozta az életét, sokan 40–50 évet is, és rengeteget letettek az asztalra – hangsúlyozta Teszárovics Miklós. – A jelenben létező javak összessége 60 százalékban az előző generációnak köszönhető. Ezen a már meglévő kulturális bázison tudnak továbblépni a fiatalabb korosztály képviselői. Emellett sokan a mai napig rengeteget tesznek azért, hogy a jelenlegi társadalom működjön. Gondolhatunk itt a közéleti fórumokon való aktivitásukra vagy közösségépítésre. A mi tagszervezeteink is számos olyan feladatot vállalnak a kulturális rendezvények szervezésétől kezdve a hagyományőrzésig vagy tárgyi emlékek ápolásáig, amely a fiatalabbak felé is értékteremtő.

Segítik a családokat

Az idősek egyik legjelentősebb hozzájárulása erőforrásainkhoz a nem fizetett önkéntes és a háztartási munka eredményeként létrehozott érték.

– Most a járvány időszakában sokkal inkább látható, hogy milyen fontos szerepe lehet a nagymamáknak és nagypapáknak. Hatalmas támogatást jelent a dolgozó szülőknek, hogy a nyugdíjasok besegítenek a háztartásba, a betegek és a gyermekek gondozásába. A KSH pontos mérései alapján a 65 éven felüli nők 283 percet, a férfiak 166 percet fordítanak közvetlenül pénzben nem kifejezett, de a társadalom számára nélkülözhetetlen tevékenységekre.

5 ezer milliárd forint

Közvetve a helyettesítési nettó órabérek segítségével a szakértők kiszámolták, hogy a magyar idősek legalább 5 ezer milliárd forint értékű társadalmi munkát végeznek. Sőt olyanok is vannak, akik nyugdíjas éveik alatt munkát vállalnak. Az esetek többségében a foglalkoztatók számára könnyebbséget jelent, ha nyugdíjasokat alkalmaznak – sorolta a megyei NYÉSz elnöke.

(A borítóképen: Nagyszülők unokákkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában