Adventi időszak

2020.12.13. 09:00

Mini betlehem díszlik a buszmegállóban

A közösségépítésben is nagy szerepe van, de számtalan üzenetet is hordoz az ünnepi dísz.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Az ország egyik legkisebb köztéri betleheme díszíti a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalom egyik buszmegállóját, amelyre minden arra járó rácsodálkozik. Az ötletgazda és megvalósító Raczkocki Gergely volt.

Lokálpatriotizmus

Gergely Széphalomban nőtt fel. Jelenleg máshol él, de a lokálpatriotizmus nem veszett ki belőle, sőt! Mint meséli, a korábbi helyi népszavazás okán, amely a településrész esetleges elszakadásáról szólt Sátoraljaújhelytől, egy kicsit megbicsaklott az addig jó lakóközösség, amelyen mindenképpen változtatni szeretett volna. Ennek első lépéseként létrehozott egy Széphalom oldalt a Face­bookon, amely mára rengeteg követővel rendelkezik, illetve egy zárt csoportot is az ott élők részére.

A településrészben nem volt korábban köztéri betlehem, így Gergelynek az az ötlete támadt, hogy ezen is változtatna. Kolodkó Mihály mini szobrainak nyomán ő egy mini betlehemet álmodott meg, amelyet sikerült beszereznie, és a polgármesterrel egyeztetve kihelyezni a buszmegállóba.

– Többen is megjegyezték, olyan, mintha egy angyal szállt volna le a megállóba. A kis LED-világítás éppen a kompozíció sarkában lévő csillagban található, és ez világítja meg a betlehemet, ami nagyon hangulatos. Azt hiszem, több üzenete is van. Egyrészt az, hogy jó közösen, együtt, közösségbe kovácsolódva, mert így sokkal több mindent érhetünk el. Ha a kis közösségek jól működnek, fejlődnek, akkor tudnak a nagyok is fejlődni. A másik, hogy nem kell mindig nagyban gondolkodni, elég egy kis dolog, egy kis lépés, hogy valami elinduljon, hogy örömet szerezzünk. Ez pedig különösen fontos szerintem ebben az évben – teszi hozzá Raczkocki Gergely.

(A borítóképen: Széphalmi betlehem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában