vallás

2020.12.20. 12:30

Mindenkit üdvözíteni akar

Már a jelen pillanatra is tekinthetünk várakozással, hiszen bármikor megszülethet a Megváltó.

Detzky Anna

A járvány okozta visszavonultságnak előnyei is vannak. Így olyan emberekhez is eljuthat Isten szeretete a virtuális térben, akiktől eddig talán távol volt mindez. Ebben a szellemiségben kérte fel a Miskolcon is jól ismert vendéget Szabó József atyát, az Egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisát, a Vianney Testvérek Tisztuló Lelkekért Közösség, hogy ossza meg adventi gondolatait a közösségi média követőivel.

A mennyországra készít

„Adventben nagyon aktuális a várakozás gondolata, hiszen magának az adventus Domini latin kifejezésnek is az a jelentése, hogy Úr jövet. Érdemes az adventi várakozást visszafelé megközelíteni – mondta Szabó József atya. – Krisztus király ünnepén, amely idén november 22-re, még az adventi böjti időszak elejére esett, azt ünnepeljük, hogy Jézus Krisztus lesz a mindenség királya a világ végén. Akkor Isten lesz minden mindenben, vagyis a menny leszáll a Földre. Ezt az időszakot a Teremtő azoknak készíti, akik szeretik Őt. Istennek az az akarata, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére. Valójában az emberi életnek és várakozásnak ez a legfőbb célja és beteljesülése. Viszont nem tudjuk sem a napot, sem az órát, hogy ez mikor jön el és minket mikor szólít el az Úr. Éppen ezért, jól tesszük, ha már a jelen pillanatban arra kell készülnünk, hogy az életünk egy dicséret legyen és felismerjük azokat a helyzeteket, ahol segíthetünk másoknak. Így tudunk felkészülni az Istennel való személyes találkozásra is.”

Isten közelségét keressük

A várakozás az egész egyház életét átjárja, áthatja.

„A katolikus keresztény hit szerint a mennyek országában már ott vannak a szentek és színről színre látják a Teremtőt. Viszont a testi feltámadáson még nem estek át és nincsenek a teljességben, így még várják a beteljesülést. Egyedül csak a Szűz Anya az, aki már eljutott a végcélig. Ezek a szentek imádkoznak értünk. A tisztítótűzben tartózkodó lelkek pedig valóságosan érzékelhető szenvedést élnek át. Állapotuk a bűneik következménye, amiből meg kell gyógyulniuk. Ők is arra várakoznak és vágyakoznak, hogy véget érjenek a szenvedéseik és bejussanak a szentek közösségébe, a mennyországba” – magyarázta az Egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa.

A kapcsolat a legfőbb cél

Mi itt a Földön szintén várakozunk, de ez már kicsit összetettebb, mert kétirányú.

„Várunk egyrészt a mennyországra és az örök életre, de közben sok apróbb cél lebeg a szemünk előtt. Akár egy vizsga, vagy valamilyen munkahelyi feladat. Ezek a napi kötelezettségek nagyon sokszor elhomályosítják a szemünk elől, hogy mit is akarunk tulajdonképpen. Az adventi időszak alkalmat ad rá, hogy a legfőbb célra nézzünk, ami az Istennel való szeretetteljes kapcsolat. Ilyenkor mindent átértékelhetünk az üdvösségünk szempontjából. Még jobban törekedhetünk rá, hogy az evangéliumoknak megfelelően éljünk. Szent Pál írja első Korintusi levelében, hogy akár esztek, akár isztok vagy bármi mást tesztek, tegyetek mindent Isten dicsőségére. A kihívások és a nehézségek segíthetnek abban, hogy növekedjünk a szeretetben és közelebb kerüljünk Istenhez” – tudatta az atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában