felújítás

2020.12.18. 15:30

Megszépül a templom Bükkábrányban

Restaurátori feltárás is folyt, a belső teret később újítanák föl a templomban.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Megújul kívülről a bükkábrányi római katolikus templom. A munkálatok Pálfi János tibolddaróci plébános – aki ellátja a bükkábrányi egyházközség teendőit is – szerint a tervezettnél kicsit később kezdődtek, az ősz vége felé.

Aktuális volt

Pályázati támogatásnak köszönhetően megújulhat a torony és a toronysisak, kicserélik a nyílászárókat, és az épület új külső festést is kap. A felújítás már aktuális volt, hiszen beázások voltak az ingatlanon. Hozzátette, a beruházást pályázati támogatásból finanszírozzák, az egyházközségnek nem kellett gyűjtést szerveznie a hívek körében.

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere elmondta, két pályázat segítségével valósul meg a beruházás. Az egyházközség a vidékfejlesztési programban nyert 19 millió forintot, ezenkívül az Egri Főegyházmegye 11 millió forintot tett hozzá.

A bükkábrányiak szeretnék a következő években belül is felújítani a templomot. Korábban folyt már restaurátori feltárás a belső festéssel kapcsolatban, több korábbi réteget is megtaláltak, így ezek alapján helyre lehet állítani a belső teret. Restaurátori szakvélemény is készült, amely felhasználható egy esetleges pályázathoz. Idén a főegyházmegye nem tudta támogatni a község kérelmét, de a jövőben is próbálnak forrást szerezni a belső rekonstrukcióhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában