adományozás

2020.12.16. 16:00

Megnehezíti a civilek munkáját a járványhelyzet

Nemcsak a szervezeteknek, de az adakozóknak is gondot okoz az online térbe köl­tözés.

Kiss Daniel

Forrás: YouTube

Az adventi időszakban megszokott adakozásra is kihat a pandémia okozta különleges helyzet, és sajnos nem pozitívan. Megyénkben az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) támogatja szakmailag és szakmapolitikailag a civil szervezetek működését, tehát Borsod-Abaúj-Zemplén megye civil információs centrumaként funkcionál.

Alkalmazkodni kell

A rendezvényekről és az adománygyűjtésről szól az ünnepi időszak – meséli Kalász Ágnes, az ERKE munkatársa. A járványhelyzet miatt azonban elmaradnak a hagyományos jótékonysági vásárok. A kisebb szervezetek így bajba kerültek, önmaguknak és támogatott csoportjaiknak (például fogyatékosok, idősek) nem tudnak annyi adományt összegyűjteni, mint más években.

A szervezetek a személyes érintkezés ellen hozott szabályok miatt kénytelenek az online, virtuális térbe költözni, ez azonban sokaknak nehézséget okoz. Van, aki meg tudja tenni, de az internetes adománygyűjtő kampányok versenyszerűsége sem teszi egyszerűbbé helyzetüket a virtuális térben.

Elveszett a személyesség – magyarázza az ERKE munkatársa –, ezt pedig ezek a kis szervezetek sínylik meg. Nincs lehetőség például az adventi vásárokon árult kis portékák értékesítésére sem.

Kevesebb adomány érkezik

De nem csak a civil szervezetek dolgát nehezíti meg ez a különleges állapot: az adományozóknak is nehéz lehet váltani az online térre.

Emellett a járvány okozta gazdasági visszaesés is kihat az adventi adományozásra. Nemcsak az adakozási akaratot, de a képességet is befolyásolja sokak bevételkiesése Kalász Ágnes szerint. Az emberek így alapból kevesebbet adományoznak idén.

A megcsappant segítség sem egyenlően áramlik a civil szervezetek felé. Természetesen most az egészségüggyel foglalkozók irányába bőkezűbbek az emberek, így viszont azok a szervezetek, amik amúgy könnyebben meg tudnák szólítani az adakozókat – például állatmenhelyek vagy fogyatékosokkal foglalkozó szervezetek – esnek el további támogatástól.

Technikai szempontból is érinti a megyei civil szervezeteket a járvány. Azáltal, hogy üléseiket sem tudják megtartani, működésük mellett az ekkor újra megnyíló adakozási lehetőség is elmarad. Ilyenkor szokták megköszönni tagjaik és támogatóik egész éves munkáját és segítségét, ez pedig tovább buzdítja őket az év végén.

Kihozzák a legtöbbet belőle

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3900 szervezet van nyilvántartásba véve. Nagy részük fordul a megyei civil információs centrumhoz, köztük a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület és a Kosztyu Ádám Alapítvány is.

A népművészeti egyesület munkája gyakorlatilag teljesen leállt a járvány miatt. Elsősorban közösségi programokat szerveznek, kézműves-, népművészeti, népzenei foglalkozásokat, szakköröket, melyek így nem tarthatók meg. A honlapjukon keresztül néha feltöltenek ismertetőket, de rengeteg adománytól és belépődíjaktól is elesnek a gyülekezés tilalma miatt. Egyelőre csak a jövő évi programjaik szervezésével tudnak foglalkozni.

A daganatos, fogyatékos gyerekeket üdültető „kosztyusok” viszont meg tudták fogni a járvány jó oldalát. Programjaikat bár lemondták, és megnehezedett a papírmunka, a szervezet most is tevékenykedik. Személyesen már nem, de így is el tudják juttatni a gyerekekhez adományaikat, az elmaradt üdülésekről pedig hasznos célra fordítják a megmaradt pénzt. A Zempléni-hegység lábánál így saját nyaralót tudott venni a szervezet, ahol majd 3-4 család üdülhet egyszerre térítésmentesen, helyben rendezett programokkal. Aktív közösségi oldalukon pedig könnyedén rájuk találhatnak az adományozók is.

Adventkor nyílik meg a szívünk és a zsebünk is – mondja Kalász Ágnes –, ilyenkor szokás adakozni. Hozzátartozik az ünnepi hangulathoz, hogy ajándékokat varázsolhatunk a karácsonyfa alá időseknek és gyerekeknek is.


Adventi Civil Börze megyebeliekkel

 

Az ország Civil Információs Centrumai együttműködésével indította el a Miniszterelnökség az Adventi Civil Börzét. A december 23-ig tartó online kampányban három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet képviselteti magát: a „Szeresd még jobban!” Az Értelmi Fogyatékos Óvodásokért Alapítvány, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete és az Ifjúságért Alapítvány. Minden szervezet az adott megye civil információs központjával, így a megyénkbeliek az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület segítségével készítették kampányukat. Ebben szöveges bemutatkozás mellett egy-két perces kampányfilmben ismerhetik meg az érdeklődők az ország különböző civil szervezeteit. Ajándéktárgyak között is válogathatnak az adakozók, az adományozásért cserébe ugyanis kérhetnek ilyen emlékeket is. Ezeket rendszerint önkéntesek vagy a szervezetek támogatottjai készítik. Az országos kampány a civil portálon, a civil.info.hu keresztül érhető el az interneten, banki átutalással bármilyen jogi személy, szervezet, vállalkozás vagy pedig magánszemély is adakozhat.

(A borítóképen: Képkocka a Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete Adventi Civil Börze bemutatkozó filmjéből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában