sakk

2020.12.16. 17:30

Látja előre a következő lépéseket

A DVTK ifjú sakkozótehetsége rendhagyó adventi kalendáriumban szerepel.

Nagy-Hankó Krisztina

20201214 Tokaj fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország A Nemzeti Tehetség Program által támogatott Ress Amira sakkozó Tokajban.

Fotó: Vajda János

A Nemzeti Tehetség Program interneten elérhető Adventi Tehetség Kalendáriumában 24 nap alatt 24 tehetséges gyermeket mutatnak be. December 14-én a megyénkbeli Ress Amirát láthattuk.

A 11 éves, ötödik osztályos, kitűnő tanuló kislány sakkozik, nem is akárhogyan.

Amira és édesanyja tokaji otthonukban fogadtak minket. Ez volt a kislány élete első médianyilatkozata, kellően megilletődött és igen szerény volt.

A programba egy ösztöndíj kapcsán került. A Nemzet Tehetsége Ösztöndíjat már tavaly is megnyerte, idén újra pályáztak. Ez pénzügyi támogatás, amit meghatározott célra lehet felhasználni.

Korábban az volt a cél, hogy minél több versenyen részt tudjon venni, ezúttal pedig a miskolci edzések útiköltségére fordítják majd az elnyert összeget.

Óvodásként kezdte

Hatéves korában kezdett sakkozni, nagycsoportos óvodásként. Az első sakklépéseket nagypapája mutatta meg, a játék rögtön megtetszett neki.

Az oviban volt sakkszakkör, ahová Amira elkezdett járni teljesen a saját döntése alapján. Már a következő héten versenyre vitték, a sakktanár kérésére. A versenyen, amelyet a tokaji gimnáziumban rendeztek, nem is volt ilyen kicsi gyermek rajta kívül, hiszen a legfiatalabb korosztály az általános iskola alsó tagozatosaiból tevődött ki – mondta Ressné Demkó Anita, Amira édesanyja. Már ezen a legelső megmérettetésen ő lett a legsikeresebb lány versenyző óvodásként az iskolások között.

Innen nem volt megállás. Sok gyakorlás és egyre több siker következett. Óvodásként még csak egy sakkórája volt egy héten, iskolásként már kettő.

Kezdetben szakkörben, később különórán, Gurály László edzőnél is tanult sakkozni. Jelenleg a DVTK igazolt játékosa, ahol hetente háromszor van sakkedzése Zámbó Zoltán vezetésével.

A vírushelyzet miatt decemberben áttértek az online edzésekre, de máskor Miskolcra kell utazniuk ezekre az alkalmakra. Mellette pedig megmaradt a heti egy külön­órája is korábbi edzőjével, és a hétvégi online versenyek – sorolta Amira.

Társai között több a fiú, a lányok jóval kevesebben vannak, de ez csöppet sem zavarja őt. Edzője véleménye szerint a kislány nagyon jó adottságokkal, logikával rendelkezik, átlátja a táblát, a következő lépéseket – emelte ki az édesanya. Hozzátette: sokszor megjósolta már előre Amira győzelmét egy-egy verseny alkalmával. De ők soha nem úgy indulnak el, hogy a gyerek nyerni fog, az a fontos, hogy Amira a helyén kezelje a dolgokat és ne bízza el magát – vélekedett az anyuka.

Bár a biztatás, az optimista hozzáállás szükséges, amitől talán a sakkozás is jobban megy. Kilencéves kora óta minden évben első helyezett lett a diákolimpia egyéni fordulójában. Az iskolában is elismerik a tehetségét, az osztálytársak, barátok is büszkék a sikereire – mondta Amira.

Kitartó munka

Az edzések ideje alkalmanként másfél vagy két és fél óra, ami nagy koncentrációt igényel, fárasztó feladat, de nem teher Amira számára – tudtuk meg.

Kemény agymunka a versenyzés is, hiszen van olyan megmérettetés, ami egész napos – mondta az édesanya. Ilyenkor több rövidebb fordulót játszanak az azonos korosztályos versenyzőkkel. De már olyan meccsekre is jár a kislány, ahol egy játszma háromórás, és ezeken már a lépéseket is le kell írni. Az ellenfelek ilyen esetekben idősebbek is lehetnek Amiránál. Ha ezekből tizenkettőt megnyer, már élő pontja is lesz, amit szeretne elérni – avatott be terveibe a sakkozótehetség. Ebben az évben esélyes lett volna, csak a járvány miatt elmaradtak a versenyek.

A kislánynak határozott elképzelései vannak, így már most tudja, hogy legalább 1500 élő pontot szeretne elérni a következő évben, illetve nemzetközi versenyeken részt venni a jövőben.

Agytorna mellett testmozgás

A sakkon kívül jut másra is ideje, hiszen tornázik, fut és táncol is, ezek egy részét iskolai keretek között, tanórán vagy szakkörben végzi, hiszen művészeti általános iskolába jár.

A talajtornát a Nyíregyházi Tornasport Egyesület égisze alatt, de szintén helyben, Tokajban gyakorolja – mondta Amira.

A futás pedig közös családi elfoglaltság, együtt járnak akadályfutásokra a szüleivel és a nővérével. Jó kikapcsolódás a testnek és léleknek, hiszen a kislány agya folyamatosan pörög.

A szabadidejében is sokszor sakkozik vagy lejátszott mérkőzést elemez.

A versenyeket követően is visszamondja a lépéseket, pontosan tudja, mit csinált jól vagy mit hibázott, és legközelebb mit fog másként tenni – hangsúlyozta az édesanya.

(A borítóképen: Ress Amira az első sakklépéseket a nagypapájától tanulta. Az ifjú tehetség versenyt verseny után nyer)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában