Az állatorvos válaszol

2020.12.23. 18:00

Kisállatnak mérgező a csoki

A helytelen etetés, az édességek adása okozza a legnagyobb állat­egészségügyi problémát az ünnepek alatt.

Detzky Anna

Forrás: Stock

A karácsony különösen veszélyes időszak kedvenceink számára, mert a jól megszokott rend felborul. Mi magunk és vendégeink akaratunkon kívül is árthatunk négylábú barátainknak. Azért, hogy háziállataink is boldogan tölthessék velünk az ünnepeket, állatorvos-szakértőnk elmondta, hogy mire kell odafigyelnünk ebben az időszakban.

– A legtöbb baj az etetés körül történik karácsonykor. Ha nem is mi adjuk oda, akkor az állatunk lopja le az ünnepi asztalról az édességet. Fontos, hogy az év közben tartott diétát szigorúan tartsuk meg az ünnepek alatt is – hangsúlyozta Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Semmit ne változtassunk az állat kosztján, ahhoz képest, ahogy egész évben etettünk. Ne kerüljenek bele a kutya vagy a cica ételébe ünnepi maradékok, szaloncukorkák és más édességek! Akkor se engedjük, hogy mondjuk szőlőt, csokit, nyírfacukor-ízesítőt egyen, ha nagyon szereti.

A kölykökre veszélyes

Léteznek olyan ünnepi élelmiszerek, amelyek mérgezést okozhatnak az ebeknek és macskáknak.

– A csokoládé és a nyírfacukor nagyon súlyos mérgezéses tüneteket idéz elő. A húsmaradék bár nem okoz ilyesmit, de moslékként adva súlyos emésztőszervi panaszokat okoz. Szalonnapörccel, apró csonttal, szálkával például a halászléből, semmiképpen ne etessük a kedvenceket! Ezek fizikálisan okoznak életveszélyes állapotot, amiben akár meg is lehet fulladni. A házi orvoslást nem javasolnám, mert ha hatására a tünetek romlanak, akkor egészen elsúlyosbodhat az eset. Amióta létezik 26 éve a Miskolci Állatkórház, azóta ügyelünk az ünnepek alatt. Tapasztalatból mondhatom, hogy minden karácsonyi ügyelet a hányós, hasmenéses állatkákkal telik. Attól függetlenül is, hogy elöljáróban mindig hangsúlyozzuk a gazdiknak az egészséges etetés szabályait. Egy kölyök­állatnál az ilyesmi nagyon súlyos kiszáradást okozhat néhány nap alatt. A hányás, hasmenést folyadékpótlással, hasfogó pasztákkal, hányáscsillapítóval, súlyosabb esetben infúzióval kezeljük, és diétát írunk elő – sorolta az állatorvos.

Gondolkodjunk előre

Az ünnepek alatt az állatorvosok nagy része pihen és szabadságra megy.

– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Miskolci Állatkórház rendelője az egyetlen, amely az ünnepnapokon is nyitva tart. Szombatonként 9-től 13 óráig, vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapon 10-től 12-ig tartunk nyitva. Viszont ez extra leterheltséget jelent a karácsonyi időszakban. A hatalmas esetszám miatt sajnos lehetetlen ezeken a napokon minden megkeresést kezelni, gyakran még a legegyszerűbb problémákra sem marad idő. Emiatt nagyon érdemes odafigyelni és már megelőző jelleggel gondolni arra, hogy elkerüljék a gazdik a bajt. Az állatgyógyszertár csak szombatonként tart nyitva, ezért gyógyszerből érdemes már jó előre betárazni és letudni a kontrollvizsgálatokat is – hangsúlyozta a szakember.


Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldala új rovattal bővült, ahol tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos-szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink felmerülő kérdéseire, amelyeket az [email protected] e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!


Az ünnep alatt is ezen a telefon­számon lehet tájékozódni 10 és 20 óra között az állatorvosi ügyeletről: 06/20/4824-101

(A borítóképen: Figyeljünk oda, hogy ne az állatorvosnál töltsük az ünnepet!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában