Ízvilág

2020.12.22. 08:00

Kinek a mákos bejgli, kinek a kakaós pöfeteg

Az ünnepi ízekre is ráfér olykor egy kis ráncfelvarrás.

Zöldi Anikó

Fotó: Zöldi Anikó

Karácsonykor vannak, akik a jól bevált, hagyományos bejglireceptre esküsznek, amit álmukból felkeltve is tökéletesen elkészítenek. És vannak a kísérletező kedvűek, akik már most elősütéseket rendeznek, hogy eldöntsék, mi kerüljön az ünnepi asztalra.

Kolléganőnk az utóbbiak közé tartozik, hiszen már az elmúlt héten keresett valami olyan süteményt, amit könnyű elkészíteni, és így talált rá a különleges nevű kakaós pöfetegre, amiről először nem annyira a sütemény, mint inkább a gomba jutott az eszébe.

A recept elolvasása után úgy döntött, hogy hétvégén próbaképpen elkészíti, és ha jól sikerül, akkor az ünnepi asztalon is megállhatja a helyét.

Fontos megjegyezni, hogy az elkészítés valóban roppant egyszerű, a tészta összeállítása maximum tíz percet vehet igénybe. A recept szerint a pihentetési idő után már neki lehet látni a sütemény elkészítésének, de a kolléganőnk elmondta, hogy akkor még nagyon ragadt és megnehezítette a dolgát, ezért két tepsi után eltette a megmaradt tésztát a hűtőbe, amivel másnap délelőtt már könnyű dolga volt.


Miből mennyit?

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt,

10 dkg kakaópor,

20 dkg porcukor,

15 dkg kristálycukor,

1 kávéskanál só,

1 csomag sütőpor,

4 db tojás,

15 dkg vaj

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat, és hozzáadjuk a négy tojást. Jól összegyúrjuk és folpackba tekerve 1 óráig – de inkább hosszabb ideig – pihentetjük a hűtőben. Előmelegítjük a sütőt 200 C°-ra, leszitáljuk a porcukrot egy tálba és közben a hideg tésztából diónál kisebb golyókat formázunk. Megforgatjuk a porcukorban és betesszük a sütőbe, egy sütőpapírral előzetesen kibélelt tepsiben, és 10–12 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

(A borítóképen: Kakaó van benne bőven)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában