karrier

2020.12.30. 07:00

Gyári munkásból gitártanár

József azzal szembesült, hogy zeneműveket kiadni igencsak drága mulatság, ezért alapított egy saját céget.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Hogyan lesz valaki gyári munkásból gitártanár? Gitártanárból zeneszerző és zeneműkiadó? A kérdésekre Ludvig József élete a válasz, aki ugyan már nyugdíjas, de töretlenül dolgozik.

– Első munkahelyem a Diósgyőri Gépgyár volt, ahol fizikai munkát végeztem. A gyár persze már régen nem működik. Azonban beteg lettem, 18 éves koromban komoly műtéten estem át, és nem végezhettem többé fizikai munkát – idézi fel a sorsfordító történéseket József. Sorsfordító, mert ekkor határozta el, hogy klasszikus zenét fog tanulni.

A tanári pálya

– Igaz, kicsit későn, 31 éves voltam, mire megkaptam a diplomámat a Miskolci Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, hiszen előtte a szakiskolát is el kellett végeznem. Ezután az egész életemet végigtanítottam. Gitártanár voltam Füzesabonyban, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, akkor még Leninvárosnak hívták, Miskolcon 10 évig úgynevezett zeneoktatói munkaközösségeknél. A rendszerváltozás után 7 évig Mádon oktattam egy alapítványi iskolában, Miskolcon két iskolában, majd amikor Budapestre költöztünk, a Kodály Zoltán Zeneiskolában. Ez különleges intézmény volt, hiszen idejártak a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjai, akik zeneileg magasan képzettek voltak. Itt 6 évig tanítottam, majd Kispesten egy darabig, nyugdíjba vonulásom előtt pedig Aszódon. Nagyon szerettem ide kijárni – sorolja József, mint fogalmazott, életútjának ez volt az egyik ága. A másik, a cégalapítás és zeneműkiadás pedig szintén egy véletlennek köszönhető.

A zeneműkiadó

Amikor József még Miskolcon tanított, írt egy gitáriskolát. Szerette volna kiadatni, de olyan magas árat mondtak neki, hogy elhatározta, inkább alapít egy kft.-t, és kiadja maga. Tervét meg is valósította, 1998-ban vett egy számítógépet, és elölről elkezdte tanulni a digitális világ adta lehetőségeket. Több mint 20 évvel ezelőtt azonban nem voltak a maihoz hasonló modern számítógépek és letölthető programok. A gépén például még Windows 1.0 operációs rendszer működött, e-mailje még alig volt valakinek, úgyhogy levelezni sem tudott szinte senkivel elektronikus formában. Meg kellett vásárolnia egy kottaíró programot, jogtisztán, amivel kottákat tudott készíteni.

Le kellett kottázni

– Amit azonban elterveztem, azt megvalósítottam. Kiadtam a kottámat. A cégalapítás nem tűnt feleslegesnek, mert ezután elkezdtem híres énekesek, együttesek, zeneszerzők műveit megjelentetni. Olykor CD-t is, de főleg kottákat, mert mint kiderült, ezekből nagy hiány volt. Elköltöztem a fővárosba, hiszen Budapest a zenei élet központja is – mondta József.

– A rendszerváltozás óta senki nem adta ki a neves énekesek és együttesek dalait, csak régieket. Az újakkal egyedül én foglalkoztam. Hatalmas munka volt ezeket a dalokat lekottázni, mert azt tudni kell, hogy a szerzők nem kottán őrzik a szerzeményeiket, hanem hangfelvételen. A kiadott kottáim úgynevezett prim-stimmek, ami azt jelenti, hogy a dallam, alatta a szöveg, felette pedig az akkord. Olyan neves együttesek dalait jelentettem meg, mint a TNT, Demjén Rózsi, a Magna Cum Laude, Zséda, Republic, Kormorán, de még hosszasan sorolhatnám. Klasszikus zeneszerzők művei is megtalálhatók a kottáim között és saját szerzeményeim is. Dubrovay László zeneszerzőtől legalább 20 művet adtam ki, az idén többek között a Vadász szimfóniáját, amit a Művészetek Palotája felkérésére írt – sorolta József.

Hozzátette: az elmúlt évek alatt megjelentette saját gitáriskoláit, közöttük a Pop-rock gitáriskolát, valamint az Ukulele iskolát és a Mandolin iskolát. Új módszerként a gitártanításhoz a klasszikus gitáriskolát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával adta ki. Szerzeményei között megtalálhatók a Gitárral a világ körül című, elektromos gitárra írt darabok és a 35 klasszikus gitáretűdkotta és CD-kiadvány.

(A borítóképen: Ludvig Józseftől és a kottáiból nemzedékek tanultak meg gitározni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában