fejtetű

2020.12.06. 11:30

Észrevenni nehezebb, mint kezelni

A fejtetű egy létező probléma, ami – a tévhittel ellentétben – nem kizárólag az ápolatlanság velejárója.

Nagy-Hankó krisztina

Forrás: Shutterstock

Emberen háromféle tetű fordul elő: fej-, ruha- és lapostetű. Ezek közül az első kettő egy faj két változata, amely külsőleg és testfelépítésében majdnem egyforma, és csak előfordulási helyében, életmódjában tér el egymástól. Külön fajt csak a lapostetű alkot. A ruhatetű szerencsére ritkán fordul elő. Hazánkban a hatvanas évek óta nem jellemző. Ugyanis annak járvány­ügyi jelentősége is van a kiütéses tífusz és a visszatérő láz terjesztése miatt.

A tiszta hajat szereti

A fejtetű élősködő rovar, vérrel táplálkozik, a gazdaszervezet bőrén viszketést válthat ki, és allergiás bőrreakciót okozhat. Állatokban is megtelepszik, de jobban kedveli az emberi hajat. Zárt közösségben gyorsan terjed a fejek szoros érintkezése révén, de széktámlák, fésűk, kefék, hajjal kapcsolatba kerülő tárgyak, törülközők és kalapok, sapkák közvetítésével is. Általában óvodában találkozik először vele a gyermek, amikor közösségbe kerül. A festett, de legfőképpen a melírozott hajat nem kedveli a fejtetű, mert érzi rajta a festéket, vagyis az oxidálószert. Ezért nagy valószínűséggel nem is költözik felnőtthajkoronába. A tiszta, ápolt gyermekhaj a kedvence – mondta dr. Simon Réka gyermekorvos. Ugyanakkor ápolatlan, ritkábban mosott, főként hosszú hajjal „utazik”.

Ha vakarja a fejét

A fejtetű terjedése szempontjából veszélyeztetett korosztály az óvodás és kisiskolás. Az óvodákban havonta ellenőrzik a gyermekek fejét, mégis előfordul egy-egy eset. Ahogyan az általános iskola alsó tagozatosai körében is, hiszen ebben az időszakban a kicsik még gyakran összebújva, egymáshoz közel játszanak. Az első tünet, ami fejtetűre utalhat, a vakarózás, főleg a fül környékén és a tarkón. Ezeken a területeken van a legtöbb ér, vagyis bőséges vérellátás, amit az élősködők kedvelnek – emelte ki a doktornő. A viszketés abból adódik, hogy a fejtetű szívószervével hisztamint fecskendez a fejbőrbe. Nehezíti az észlelést, hogy a rovarok, de lárváik is mozognak. Ezért a serkét, vagyis a petét kell észrevennie a szülőnek. Nehéz feladat, hiszen könnyen összetéveszthető a korpával a színe és formája miatt. A serke fehér vagy világosszürke, nagyjából 2 milliméteres, és apró, bab alakja van. A szemcsék odaragadnak a hajszálhoz, amelyekből körülbelül 8 nap múlva lárvák, majd 2-3 nap múlva tetvek lesznek. Az is megkülönbözteti a korpától, hogy nehezen távolítható el a hajszálról. Végig kell húzni egészen a hajszál végéig, és aztán körömmel szétnyomni, hogy pattanjon. Akkor bizonyosan elpusztul a pete. Maga a rovar szürkés színű, 5-6 milliméteres, a lábaival erősen kapaszkodik a hajszálon. Kerüli a fényt, ezért is nehezen látható.

Megelőzés és kezelés

Amennyiben már biztosan tudjuk, hogy fejtetűvel van dolgunk, akkor a kezelésnek vannak hatékony módjai, amelyeket tudunk alkalmazni. Rövid haj esetén könnyebb, hosszú haj esetén kicsit nehezebb az eltávolítás. Létezik speciális tetűfésű, amelynek sűrű fogazata segít abban, hogy leszedjük az élősködőt a hajszálról. Továbbá vannak gyógyszertárban kapható készítmények, amelyeket nedves vagy száraz hajon kell használni. A kezelést a bizonyosság kedvéért meg kell ismételni nagyjából két hét múlva, hogy biztosan elpusztuljanak a peték is. A hajszesz típusú készítményeket száraz hajon kell alkalmazni. A hatóideje hosszabb, ezért érdemes éjszakára a gyerek fejére tenni, és sapkát húzni rá, hogy az elpusztult fejtetvek és lárváik, illetve a peték ne az ágyneműre hulljanak – javasolta a gyermekorvos. Létezik a problémára kifejlesztett sampon, ezt szoktak ajánlani a szakemberek megelőzésre. Hetente egyszer lehet használni, főként azoknál a gyerekeknél, akiknek már volt korábban fejtetű a hajában. A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a gyerekek hajlamosabbak újra megfertőződni. Nyáron kevésbé fordul elő az élősködő terjedése, de ha például táborba megy a kisiskolás, akkor érdemes felkészülni erre is – tette hozzá az orvos.

(A borítóképen: Tetű ellen speciális sampont is használhatunk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában