környezetvédelem

2020.12.17. 19:30

Elkísér a bölcsőtől a koporsóig

Több témát felölelő társadalmi célú kampány zárult le a napokban. Megtudhattuk, „mi fán terem az erdő”.

Kiss Daniel

Fotó: Kiss Daniel

„Mi fán terem az erdő?” címmel folytatott kampányt az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával – olvasható az Északerdő, megyénk állami erdőgazdálkodója honlapján.

Nyersanyag, nyugalom

A három héten át tartó, több szakembert megszólaltató akció célja a klímavédelem, az erdő szépségének, az élőhely és körforgás kapcsolatának, a kultúra és kikapcsolódás viszonyának a bemutatása volt.

Az erdei ökoszisztéma összetettségének megőrzése napjaink legfontosabb feladata a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese, prof. dr. Fábián Attila szerint. Az idegen fajok betelepítése ellen szólalt fel a kampány során, melyek felborítják az erdő rendjét, emellett a génmegőrzést szolgáló erdők szükségéről is beszélt.

A fa mint megújuló alapanyag mellett a Pilisi Parkerdő nyugalmazott erdésze, Koncz Antal kampányolt. Véleménye szerint a fa az egyik legtisztább nyersanyag, amely a bölcsőtől a koporsóig elkíséri az embert. Az építőanyag mellett élelemmel is szolgál az erdő: gombák és vadhús, gyümölcsök, gyógynövények és fűszernövények érhetők el bárki számára, ha nyitott szemmel jár.

Kikapcsolódásra nyújt helyet sokunknak az erdő, így a kultúrához fűződő viszonyáról Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője mesélt a kampány zárásaként. Segít kiegyensúlyozottabban, testi-lelki értelemben egészségesebben élni az erdő, segít eltávolodni stresszes, gondokkal teli hétköznapjainktól, gyönyörködtet bennünket és segít abban, hogy a valódi értékeinkhez kapcsolódjunk.

Szorosan kapcsolódik az Országfásítási Programhoz a kampány az Északerdő közleménye szerint, ennek célja ugyanis a meglévő erdőterület minőségi megőrzése és a fával borított területek jelentős gyarapítása. A „Mi fán terem az erdő?” kampány tematikája, hat kisfilmje, valamint az oktatást segítő, letölthető plakátjai ezen a weboldalon elérhetőek.

(A borítóképen: Az erdő minden évszakban gyönyörű látványt kínál. Csak észre kell venni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában