Adomány

2020.12.01. 13:00

Az éhezést ismerik, de a karácsonyt nem

A fatüzelésű kályha, a sparhelt és az okos­eszközök a legszükségesebbek az élelmiszerek mellett.

Novák Krisztina

Forrás: Olvasónktól

A Szerencsi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai folyamatos kapcsolatban vannak a hozzájuk tartozó, Szerencsen, Mádon, Rátkán és Monokon élő rászoruló családokkal, és rendszeresen látogatják őket.

Most látják át azt, hogy a koronavírus-járvány miatti kényszerű otthonlét alatt sajnálatosan nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma, a gyermekveszélyeztetés. Ellátatlanságokat tapasztaltak.

Problémák a karantén miatt

– Áprilisban kezdtek jelentkezni a problémák, mert sokak fizetése csökkent és édesanyák maradtak otthon, akik nem tudták a három-négy műszakos munkát vállalni – mondta Stevlikné Fehér Orsolya családsegítő, aki 2007-től dolgozik a Szerencsi Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál. – Elsőként az élelmiszerhiány jelentkezett, ezért gyakran bevásároltunk legalább harminc családnak, adott esetben olyanoknak is, akik hivatalosan nem a mi ellátási területünkhöz tartoznak. Ahol nem volt otthon okostelefon, tablet, laptop vagy internet a digitális oktatáshoz, segítettünk eljuttatni a gyerekeknek a házit és visszavinni a megoldott feladatokat az iskolába.

Stevlikné Fehér Orsolya nem csak főállásban segíti a rászorulókat, munkaidőn kívül is szervezi és koordinálja a különböző adománygyűjtéseket. A napokban a kazincbarcikai kisfiúnak, az SMA-ban szenvedő Zsombinak adományozott kupakokat gyűjtötte össze, hogy férjével elszállíthassák azokat a családnak.

Téli gondok

Azt tapasztalja, hogy a térségben korábban a szegénység és a munkanélküliség volt a legnagyobb gond, ami az elmúlt években valamennyire mérséklődött.

– Viszonylag kevés gondozott családunk van, de ők valóban nagyon nagy mértékben rászorulók – tájékoztatott a családsegítő szakember. – A pénzen kívül gyermekruhára, háztartási eszközökre, kis- és nagygépekre mindig szükség van, és sajnos ezekből érkezik a legkevesebb felajánlás. A hideg idő beköszöntével legalább öt családnak kellene fatüzelésű kályha, valamint sparhelt a konyhába.

Megtudtuk, hogy jelenleg 10-15 olyan gyermek van Szerencsen, akiknek a digitális oktatáshoz minden típusú okoseszköz hatalmas segítséget jelentene, és van egy fiatalember is, akinek nagy szüksége lenne laptopra a munkájához. Legalább tíz felnőttnek pedig hagyományos mobiltelefonokkal kellene segíteni. Ugyanis hiába kapnak munkát, a munkaadók nem tudják elérni őket.

Ünnepi segítség

– Van két nagymama, akik egyedül nevelik az unokáikat, egy ötgyermekes, egyedülálló édesanya és egy hétgyermekes család, akiknek a legkisebb ajándékkal is szebbé lehetne tenni a karácsonyát, hiszen előfordul, hogy annak is örülünk, ha enni tudnak a gyermekek – sorolta Stevlikné Fehér Orsolya. – Mivel napról napra élnek, az is gondot okoz számukra, hogy a boltok az ünnepek alatt zárva tartanak, ezért karácsony előtt viszünk nekik egy nagyobb élelmiszercsomagot.

Egy-egy nagyobb fenyőággal, fenyőfával, néhány dísszel és ajándékkal a gyermekeknek ezek a családok is megtudhatnák végre, milyen az ünnepi hangulat és mi az

a karácsony.

(A borítóképen: Stevlikné Fehér Orsolya a Zsombinak adományozott kupakokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában