Rovanie­mi

2020.12.05. 18:00

Ahol hóból nem árt meg a sok

Sajátjuknak tekintik 2010 óta, amióta hivatalosan is faluja van Santának Rovanie­mi mellett, az északi sarkkörön túl.

Forrás: Visit Rovaniemi, Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

Az északi sarkkörtől északra fekvő területet úgy nevezik: Arktisz, azaz Északi-sarkvidék. A finnországi Rovaniemi nem a legnagyobb sarkvidéki város a világban, de a legközelebb található az északi sarkkörhöz. Ami miatt pedig még érdekesebb, az az, hogy Rovaniemitől 8 kilométerre található Santa Claus Hivatalos Faluja, amely az elmúlt évtizedekben egy jelentős turisztikai központtá és célponttá fejlődött.

18 millió levelet kapott Santa

Az északi sarkkör egy azon öt nevezetes szélességi körök közül, amelyet a Föld térképén is jelölnek. Az északi félteke é. sz. 66° 33’ 39” szélességi fokán húzódik. Az északi sark­kör áthalad Oroszországon, Alaszka államán az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadán, Grönlandon, Izlandon, Norvégián, Svédországon és Finnországon.

Rovaniemiben az első hó októberben, szeptember végén leesik, és egészen áprilisig, május elejéig megmarad. Novemberre már hó borít mindent. A tavak befagynak, az egész táj egybefüggően téli fehérségben pompázik – a lappföldiek úgy tartják, a havas fákból álló kristályerdőben az ember egy másik világba lép. Érdekes, hogy hóból is többféle van: porhó, középtéli hó, havaseső-féle hó, tavaszi hó, fagyott hó – és ezek mindegyikére külön szavuk is van. A „hanki”, „pyry”, „loska”, „puuteri”, „räntä”, „hile”, „viti”, „tuisku” szavakat magyarra szimplán „hó”-ként fordítanánk.

Rovaniemi 2010 óta San­ta Claus Hivatalos Faluja, 1985 óta pedig Lappföld fővárosa. A 61 ezer lakost számláló nagyváros igazi turisztikai központ, ahová éves szinten félmillió ember látogat.

Nem mindenki utazik, hanem levelet küld. 1985 óta Santa 18 millió levelet kapott 199 országból. Santa segítő manói egész évben dolgoznak, a helybeli postáról különleges bélyeggel küldhetjük el az üdvözletet. Az elmúlt 35 évben milliók érkeztek az északi sarkkörre. A sarkköri hivatalos „rezidencia” messze földön híres.

Kapcsolódó cikk:

 

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/iden-nem-johetett-miskolcra-de-videoban-uzent-a-gyerekeknek-es-olvasoinknak-santa-a-birodalmabol-5017519/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában