Adventi időszak

2020.12.21. 13:30

A negyedik gyertya igéje

A Mátrix című filmet idézte Almási Ferenc református lelkész a Messiás érkezése kapcsán.

Detzky Anna

Almási Ferenc lelkipásztor meggyújta a negyedik gyertyát

Fotó: Bujdos Tibor

Advent negyedik vasárnapján a Deszkatemplom istentiszteletén meggyújtották az utolsó adventi gyertyát. Az elmúlt négy hét a Messiásra vonatkozó próféciák jegyében telt a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközségben. Vasárnap az Ézsaiás próféta könyvében található bibliai rész alapján hirdetett igét Almási Ferenc református lelkész.

– Uramnak, az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak és szabadon bocsátást a megkötözötteknek – hangzott el.

– Az első vasárnapon azt láttuk, hogy a Messiás irgalmas, a másodikon, hogy ő hoz világosságot a sötétségben lévőknek. A harmadik gyertyánk fényénél arról hallhattunk, hogy Jézus örömhírt visz a szegényeknek. Most pedig arról szólhatunk, hogy a Megváltó szabadulást hoz a foglyoknak és megkötözötteknek – mondta a lelkipásztor a gyülekezet tagjainak.

Majd ezt az üzenetet aktualizálva a Mátrix című filmmel hozta összefüggésbe azt a kérdést feszegetve, hogy ki számít rabnak.

– A Mátrix főhőse, Neo érzi, hogy baj van a világgal, bár maga is törvénytelen hekkerkedésből tartja fenn magát. Nekünk is látszólag rendezett az életünk, de mégis gondban vagyunk. Jézussal szemben, amikor megérkezett a korabeli Izraelbe, mindenkinek elvárásai voltak, de ő nem változtatott a társadalmi igazságtalanságokon. Ennek ellenére tömegek hallgatták és később is rengetegen adták az életüket érte. Jézus nem a körülményeinket akarja megváltoztatni, hanem bennünket – magyarázta a gyülekezet vezetője a negyedik gyertya meggyújtásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában