vallás

2020.12.21. 08:30

A böjt nemcsak ételmegvonást jelent

Az adventi böjt segít jobban átélni a Megváltó születését még járványhelyzetben is.

Detzky Anna

A jelenlegi időszak minden tekintetben komoly kihívások elé állít bennünket plusz lemondások nélkül is. Orosz Lóránt ferences szerzetes, Mátraverebély-Szentkút kegyhelyigazgató bátorító gondolatait tolmácsoljuk, aki szerint az adventi böjt mégis minden eddiginél fontosabb.

Ajándék idő magunknak

- A böjt a test és lélek együttes megtisztulását szolgáló program. Idén november 29-ére esett advent első vasárnapja, így a rákövetkező hétfő volt a böjt első napja, amely szenteste ér véget, akkor csúcsosodik ki – mondta Orosz Lóránt atya. – Advent vasárnapjain és december 8-án, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepén azonban nem böjtölünk. A böjt a karácsonyra való lelki felkészülés, amely ebben a jelenlegi csendesebb, ingerszegényebb, ugyanakkor szorongással teli időszakban talán könnyebben meg tud valósulni. Ez a böjt is, mint a többi imából, önmegtagadásból és alamizsnából áll. Ilyenkor időt szánunk Istenre, magunkra és a másik emberre. Ez az odafigyelés segít abban, hogy a megtestesülés titkát – Jézus születését – jobban át tudjuk élni – hangsúlyozta a kegyhelyigazgató. Majd hozzátette, hogy idén a vírus egyébként is folyamatos lemondásokra kényszerít bennünket, pont ezért érdemes kihasználni ezt az időszakot, ha máskor nem, ebben a maradék néhány napban. Kívánom, hogy a félelmeinken és kilátástalanságainkon legyen úrrá az adventi csend és békesség – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában