lesifotó

2020.11.03. 11:30

Vadmacska sétálgatott a Sajó árterében (videó)

A vadkamera vadmacskát fogott az árhullám érkezése előtt.

Hegyi Erika

A picture taken on August 2, 2019 shows a wildcat (Felis silvestris) at a wildcat enclosure of the NABU wildcat experience centre in Bad Harzburg, in the Harz Mountains. (Photo by Julian Stratenschulte / dpa / AFP) / Germany OUT

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

Különös felvételt rögzített a Sajó árterén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vadkamerája, nem sokkal az árhullám érkezése előtt. Egy jól megtermett vadmacska haladt a kamera előtt október 9-én a kora reggeli órákban. Nem kapkodott, nem sietett, hanem a jól ismert vadászösvényén, ami jellegzetesen kidőlt fákon vagy azok közelében vezet, sétált át a tavacska mellett, a végén kicsit talán bosszankodva, hiszen a vízbe is bele kellett lépnie, amit nem nagyon szeret, adta hírül a nemzeti park.

Az igazgatóság a nagyragadozók nyomon követésére minden tájegységünkben számos kameracsapdát üzemeltet, amelyek csak mozgásra indítják a felvételt egy infravörös érzékelő segítségével.

Kameracsapdák

A farkasok, szarvasok, vaddisznók, muflonok és ritkábban a hiúzok mellett számos esetben vadmacska kerül az objektív látóterébe. Érdekes, hogy a felsorolt nagyragadozók és csülkös vadak előszeretettel használják az ember által kialakított erdei utakat, a vadmacskák viszont inkább az érintetlenebb, sok esetben a kisebb vadcsapások közelében található és jellegzetesen kidőlt fák környékén kaphatók lencsevégre. A vadmacska 1974 óta védett, 2012 óta pedig fokozottan védett, őshonos macskaféle ragadozónk. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint, veszélyeztetett faj.

Érdekes módon a faj fennmaradásának egyik legfőbb veszélyeztetője a házi macska. Ahol az erdei élőhelyek átalakítása miatt eleve csökkent a vadmacskaállomány egyedszáma, ott sajnos „ráfanyalodik” a házi macskára, és az így kialakuló hibridizáció következtében félő, hogy genetikailag sodródnak, szegényednek vagy elvesznek az ottani vadállományok. Emellett természetesen komoly veszélyt jelentenek számukra a házi macskák által terjesztett betegségek, valamint a versengés a területekért és a táplálékért. Mind gyakrabban látni a gépjárművek által elgázolt vadmacskákat is. A macskák ugyanis hirtelen, fenyegető ingerre – például egy éjszakai reflektorfényre – meglapulnak az út mellett, és az utolsó pillanatban rémületükben kiugranak, többnyire a kerekek elé.

(Borítóképünk illusztráció, nem a szóban forgó macska szerepel a fotón!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában