Kutyák nyakörvben

2020.11.11. 13:00

Tanítható a kutyáknak a pórázon sétálás

Türelemmel, sok időt rászánva lehet csak megtanítani a pórázhasználatot a kölyköknek.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Az alap engedelmességi feladatok közé tartozik, hogy egy kutyát pórázon lehet sétáltatni. Ez mégsem evidens a kiskutyák és a mentett kutyusok körében, pedig bizonyos helyzetekben az állat biztonsága is múlhat rajta.

– Egy kölyök számára a nyakörv és a póráz egyaránt ismeretlen még és a tanításában tiszta lappal indulunk – mondta Margóczi Adrienn kutyatréner. – Amikor feltesszük a nyakörvet, az eb számára az ugyanolyan érzés, mint amikor mi nyakláncot veszünk fel. Először jutalomfalattal is ösztönözhetjük, hogyha belebújik. Az ideális nyakörv se nem túl szoros, se nem túl laza, a kutyus nem tudja kihúzni belőle a fejét. Viszont időt kell neki hagyni, hogy megszokja az új viseletet. A pórázt azután érdemes ráhelyezni az állatra, hogy már megtanítottuk ülni és legalább egy napig nyakörvben volt.

Kommunikáció a kulcs

A kutya temperamentuma megmutatja, hogy mennyire kell fegyelmeznünk séta közben és milyen pórázat válasszunk.

– Először sima egyszerű, másfél méteres bőr, vagy textil pórázt javaslok vásárolni. Később, már némi gyakorlattal állhatunk csak át az automata flexire, ha már tudjuk irányítani a kutyát, mert az folyamatosan feszül és mindig visszatekeredik. A pórázhasználat és az, hogy ilyenkor hogyan kell kommunikálni az állattal, a gazdi számára is tanulási folyamat. Ha a kutyus megfeszíti a pórázt álljunk meg, ha meglazul akkor menjünk tovább. Amikor ez már megy bent a kertben, akkor mehetünk ki vele az utcára ingergazdag környezetbe. Kölyköknél, jó ha megvárjuk a művelettel, hogy megkapják a kötelező oltásaikat. A kiskutya először ficánkolni, ugrándozni fog és mindent körbeszaglászik. Ezt érdemes türelemmel kezelni és utána folytatni a sétát – magyarázta a kutyakiképző.

A behívással kezdődik

A nyílt terepen konfliktushelyzetek is kialakulhatnak.

– A pórázt fegyelmező eszközként is használhatjuk, ha apró rántással visszafogjuk az ebet. Éles helyzetben ebben szerepet játszhat a gazdi testi ereje is. Az ügyesebb gazdik idővel megpróbálhatják póráz nélkül is engedelmes közlekedésre szoktatni kedvencüket. Ezt laza pórázhasználat mellett lehet elkezdeni. Ha több kutyánk van, csak azután vigyük ki őket közösen sétálni, ha már külön-külön és együtt is megtanulták a behívást. Érdemes laza, de rövid pórázon tartani a két, vagy több ebet egészen addig, amíg olyan helyre nem érünk, ahol szabadon, vagy lazábbra engedhetjük őket – ajánlotta a szakember.

Legyünk falkavezérek!

A legtöbb árva kutyussal megismertetik nyakörvet és a pórázt a menhelyeken.

– A mentett kutyusok nem feltétlenül tudnak fegyelmezetten közlekedni, akkor sem, ha már ismerik a pórázt. Minél idősebb egy állat, annál nehezebb bármire is megtanítani, úgyhogy ezt nem érdemes halogatni. A harapós ebeknél először a bizalmat kell kiépíteni, hogy megértsék, hogyan kommunikáljanak az emberrel. A szájkosárhasználat ilyenkor nagyon fontos. A gazdi félelme fokozhatja az agressziót, mert onnantól az állat nem tudja falkavezérnek tekinteni. A félős, szorongó kutyusokat pedig lassan, türelemmel, gyakori jutalomfalatozással lehet csak tréningezni – tudatta Margóczi Adrienn.

(A borítóképen: Margóczi Adrienn négylábú tanoncaival)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában