Modern Gyárak Éjszakája

2020.11.13. 11:00

Gyárlátogatások a virtuális térben

Rendhagyó módon rendezik meg idén a Modern Gyárak Éjszakáját, amelyen megyénkből öt üzem mutatkozik be.

Méhes László

Forrás: ÉM

A Modern Gyárak Éjszakáján a működési területükön, vállalati mutatóik alapján kiemelkedő vállalkozások nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt. A koronavírus-járvány miatt a november 13-án, délután két órakor kezdődő programok az online térbe helyeződnek át. A látogatók így most virtuális séták, gyárbemutató videók és riportfilmek segítségével pillanthatnak be a kulisszák mögé, ha bejelentkeznek a moderngyarakejszakaja.hu oldalon.

A rendezvény hivatalos honlapjának tanúsága szerint a bejárható üzemek a hazai gazdaság széles palettáját reprezentálják a repülőgép- és járműgyártástól, az ipari robotok fejlesztésén át a kézműves termékek előállításáig. Borsod-Abaúj-Zemplénből öt üzemet ismerhetnek meg közelebbről az érdeklődők.

Univerzális lepárlás

Miskolcról az élelmiszeripari berendezések és innovatív technológiák fejlesztésével, gyártásával és felszerelésével foglalkozó Hagyó Kft. jelentkezik be. A főleg borászati, gyümölcsfeldolgozási és lepárlási területeken tevékenykedő vállalkozás a számítógéppel irányított, automatizált erjesztési technológiák kifejlesztésével Magyarországon piacvezető, de termékeikkel a környező országokon kívül Amerikában, Indiában és Angliában is jelen vannak. A járványhelyzetben kialakult, hosszú távú igényekhez igazodva a társaság új, kettős hasznosítású lepárlótechnológiát fejlesztett. A kompakt, automatizált és egyszerűen üzembe helyezhető rendszer alkalmas a fertőtlenítő alapanyagként használható, magas tisztaságú, 90-93 százalékos alkohol gazdaságos előállítására, akár a kereskedelemben forgalmazott cukorból is.

A Hagyó Kft. finomítója | Fotó: ÉM

Ugyanakkor a vodkán kívül képes a legkülönbözőbb gyümölcspárlatok tökéletes minőségű megalkotására is annak a speciális, saját fejlesztésű finomítóoszlopnak köszönhetően, amely a cég szabadalommal védett szellemi tulajdona.

Mikulás és italpor

A Nestlé cégcsoport két megyénkben működő üzemét mutatja be. Diósgyőri gyáruk a társaság egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigurák gyártására specializálódott üzeme a világon. Honlapjuk szerint a 2018-ban itt előállított több mint 3700 tonna késztermék közel 88%-át exportra gyártották, amivel 20 országba jutottak el.

A társaság szerencsi üzeme 1991 óta tartozik a cégcsoporthoz. Évek óta ez a gyár a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és -töltő üzeme, amelyben mintegy 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években. Az itt készült termékek 24 országban kaphatók, még Kanadában, illetve Trinidad és Tobago szigetein is. Érdekesség, hogy a szerencsi üzemben működik a multicég közép-kelet-európai érzékszervi vizsgálóközpontja, amely az instant italporokat értékeli.

A csokoládé hagyománya

A szerencsi csokoládégyártás 1923-ra visszanyúló hagyományait napjainkban a Szerencsi Bonbon Kft. képviseli. Az 1996 óta családi vállalkozás keretein belül működtett cég szakmai értékmentő munkájával elérte, hogy a szerencsi csokoládé 2015-ben kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba. A Nestlé 2018-ban átadta a cégnek a „Szerencsi” védjegy jogát, a védjegy oltalma alatt azóta kizárólag ez a vállalkozás forgalmazhat édesipari termékeket.

Interaktív műhely

A nagy szaktudást, odaadást és tapasztalatot kívánó édességgyártás mellett a tárasaság elkötelezetten vesz részt a zempléni térség társadalmi és turisztikai életében.

A Modern Gyárak Éjszakáján várhatóan bemutatják majd többek között azt az interaktív csokoládéműhelyt is, amelyben a hozzájuk látogatók megismerkedhetnek a kézműves csokoládégyártás alapjaival. Ezt most a pandémia alatt nem tehetik meg.

Acélépítészet

A fejlett ipari technológia alkalmazása és a környezettudatosságot is magába foglaló szakmai felkészültség a sárospataki Weinberg ’93 Építő Kft.-t napjainkra Magyarország egyik vezető acélszerkezet-gyártó vállalatává emelte. Az itt készülő elemek erősítik például Budapesten az új Néprajzi Múzeum épületét, és a Magyar Zeneháza formáját is acélszerkezettel hozták létre. Sárospatakon gyártják a tatabányai multifunkcionális csarnok és a zalaegerszegi városi uszoda acélszerkezetét is, de a norvégiai Lilleströmbe is szállítanak acélkonstrukciókat.

A vállalat a Modern Gyárak Éjszakáján bemutatja többek között műszaki berendezéseit és csarnokait, ahol az építészeti műtárgyakat és a hozzájuk szükséges műszaki elgondolásokat a megrendelők igényei szerint valósítják meg. Látható lesz a különleges formájú acélszerkezetek kialakításának technológiája: a Mazak 3D profil­elemgyártó, a Škoda fúró-maró berendezés, a darabológépek, a nagy teljesítményű hegesztőállomások és a környezetvédelmet szem előtt tartó festőcsarnok. Mindaz a precíziós acél­elem-gyártásban használt technika, amely a jelen és a jövő építészeti elvárásainak megvalósítására egyaránt alkalmas.

(A borítóképen: A Weinberg a fejlett ipari technológiára alapoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában