„HalPéntek”

2020.11.22. 12:00

Egy héten egyszer hal legyen ebédre

Októberben debütált a „HalPéntek” elnevezésű, halfogyasztást ösztönző országos program.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A halfogyasztást népszerűsítő kampányt a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) indította el, melynek célja, hogy a fogyasztók a www.halpentek.hu weboldalon keresztül térképek segítségével megtalálják a halárusító helyeket és a halas ételeket kínáló éttermeket, emellett válogathatnak a folyamatosan bővülő receptek között. Ezeken keresztül mutatják be, hogy a hazai halfajok változatosan és könnyen elkészíthetőek. A kormány közel két évvel ezelőtt 5 százalékra csökkentette a hal áfáját, ezzel is hozzájárulva, hogy minél több család asztalára jusson az egészséges ételből. A magyar halak nemcsak nagyon finomak, de fogyasztásuk rendkívül egészséges. Az utóbbi években javult a haltermékek hozzáférhetősége a boltok polcain, és folyamatosan gyarapszik a halas éttermek, büfék, bisztrók száma is.

Rendkívül egészséges

A hal könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék.

A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az ómega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg a statisztikák szerint. Magyarországon jelenleg csupán 6,7 kiló fejenként az éves halfogyasztás, ami messze elmarad az EU 20 kilogrammot is meghaladó átlagától.

(A borítóképen: A péntek lehetne halnap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában