jótékony kezdeményezés

2020.11.24. 11:00

Családi fotókkal tennék szebbé az ünnepeket

Jótékony kezdeményezést indított közösségi oldalán a Fotoszféra Fotóstúdió.

Apagyi Beáta

Judit és Balázs, a fotóspár

Fotó: Ecsedi Balazs

Bodnár Judit és férje, Balázs olyan családok díjmentes fotózását vállalja, ahol van fogyatékkal élő gyermek, családtag. Bár a kezdeményezés új keletű számukra, csak most fejlesztgetik a részleteket, mégis nagyon várják a jelentkezőket és a közös alkalmakat.

Saját tapasztalat

- Ez egy új kezdeményezés részünkről, ami több okból is fontos számunkra – kezdte Judit. –Öcsém Down-szindrómás, így pontosan tudom, milyen az élet, milyenek a hétköznapok a hasonló sorsú családok számára, ez adta az alapötletet is. Szeretnénk álmokat valóra váltani, egy kis segítséget nyújtani, ami hatalmas örömet tud okozni mindkét fél számára. Szerintem a kedvesség, egy őszinte mosoly igenis számít – mondta Judit.

- Saját családi példánkon keresztül tapasztaltam, hogy mennyibe kerül egy-egy fejlesztő játék, egy gyógycipő, a gyógyszerek, a pelenkák főleg, ha nem a közgyógyellátás terhére írhatóak fel. Ennek költségét a saját családi kasszából fedezni hihetetlenül megterhelő. Nyilván egy fotózás nem váltja meg senki életét, viszont lehet, hogy olyan családokhoz is eljut a jótékony akció, akik már régóta szeretnének közös családi fotót, de nem tehették meg az anyagi helyzetük miatt – tette hozzá.

Nincs különbség

- Ami a fotózásokat illeti, sok szülő fél attól, hogy a gyermeke nem tud majd viselkedni, félni fog, ezzel esetleg gondot okozva a fotósnak, így inkább nem is próbálkoznak hasonlóval.

Bendegúz, Judit öccse

Azt gondolom, hogy tudnunk kell, mi okoz gondot a gyerkőcnek. Van autista barátunk, aki fél a léggömböktől, valaki a vaku villanásától ijed meg, más a hangos zajoktól. Ha ezeket szem előtt tartjuk és figyelünk rá, nem látok nagy különbséget az átlagos és a fogyatékkal élő gyermek között. Volt már nálunk nagyon mozgékony csemetével rendelkező hattagú család is, bevallom az nagyobb kihívást jelentett, mint az öcsém, Bendegúz fotózása. A nehézsége talán abban rejlik, hogy nem egyszerű lekötni őket. Bár, ha belegondolok, az egészséges gyerekekkel sem mindig egyszerű. Láttunk már könyörgést, fenyegetőzést, hallottunk ígéreteket, hogy mi mindent fog a gyerek kapni egy jó képért, amin nem grimaszol. Mivel a gyerekeket minden technikai kütyü érdekli, megmutatjuk nekik, hogy működik a vaku. Segítséget kérünk tőlük, így ők is részt vehetnek a tényleges munkában. Ezzel a módszerrel általában jól el lehet foglalni őket, amíg a szülőket vagy a kisebb tesót fotózzuk – meséli Judit.

- Már ahogy belépnek a stúdióba, próbáljuk őket feloldani, beszélgetni kezdünk velük. Megkérdezzük őket a napjukról, hogy könnyen odataláltak-e a stúdióhoz, voltak-e már fotózáson, van-e elképzelésük, hogy mit szeretnének – véleményezte Balázs. – Humort is csempészünk az együtt töltött időben, az nagyon fontos- folytatta Judit.

Szép ajándék

A jelentkezés esetében arra gondoltunk, hogy aki nem szeretne a facebook bejegyzésünk alatt jelentkezni, e-mailt is írhat. A telefonszámunk is kint van a honlapunkon azon is szeretettel várjuk az érdeklődőket. Egyébként erre a különleges, mi magunk között csak „VIP csomagnak” hívott fotózásra öt család jelentkezését várjuk, egyelőre erre van kapacitásunk. Ami a fotócsomagot illeti, tartalmazni fog 15-20 darab fotót, amit 2 óra alatt készítünk el, hiszen egy picit több időre lehet szükség, míg feloldódik a gyerkőc. A retusált fényképeket digitálisan és nyomtatott formában is megkapják a családok, valamint 2 darab kulcstartót adunk a szülők által kiválasztott képből. Előzetes egyeztetés után, kiválaszthatnak egy időpontot a még szabad helyek közül. Reméljük, mind az öt VIP csomag gazdára talál már karácsony előtt, ezzel szép ajándékot biztosítva a jelentkező családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában