étkezés

2020.11.25. 07:30

Az elegendő türelem hozhatja a megoldást

Az ételek, alapanyagok közötti válogatás a legtöbb gyermeknél előfordul.

Apagyi Beáta

Forrás: Stock

A szülő hajlamos túlreagálni ezt az állapotot és erőltetéssel, zsarolással ronthat rajta. Tovább fokozódhat a helyzet, ha a gyerek rossz élménnyel köti össze az étkezést. Mondjuk a fogzás ideje alatt kialakult fájdalommal, hányással.

Közös ebédkészítés

Nem érdemes büntetni vagy épp jutalmazni az étellel. Így kerülni kell azt az elgondolást is, hogy addig tartjuk a csemetét az asztalnál míg meg nem kóstolja az ebédet, vagy míg el nem fogyasztja tányérja teljes tartalmát, ez esetben ugyanis dacból nem fog hozzányúlni. A fizikai bántalmazás, a kompromisszumkötés – egy cukorkáért, egy falat étel – pedig teljesen rossz megközelítés, ugyanúgy, ahogy a képernyő előtti étkezés is, hiszen teljesen elterelheti a figyelmét az ízekről, a rágásról, nyelésről.

Ami viszont mindenképp hatásos, az a türelem, ha többször fel van kínálva számára az étel. Sikeresebb lehet a kapcsolat az újdonságnak számító falatok esetén, ha gyermektársaságban kóstolja meg. Próbáljuk bevonni az ebéd elkészítésébe is, bízzunk rá könnyű munkafolyamatokat, de akár a vásárláskor is magunkkal vihetjük. Így azzal is szembesülhet, honnan kerülnek az alapanyagok először az asztalra, majd a tányérra.

Katalin, úgy érzi, szerencsésnek mondhatja magát, hiszen lányai nem különösebben tartoznak a válogatós gyerekek közé.

Szezonális alapanyagok

– A kisebbik még csak most ismerkedik a szilárd táplálékokkal. A borsó nem tartozik a kedvencek közé. Nagyobbik lányom 11 éves, olyan ételeket is megeszik, amit más, hasonló korú gyerekek inkább a tányéron hagynak, például a gomba és a sárgaborsó. Az ő esetében ez a brokkoli és a mákot tartalmazó fogások. – Inkább kevesebb adagokat fogyaszt, de többször. Figyelek a változatosságra, hogy sok zöldség és gyümölcs kerüljön eléjük, igyekszem a szezonalitásra helyezni a hangsúlyt, így most narancsból, almából, körtéből, banánból fogyasztunk többet.

Az újdonságok esetén azt vallom, hogy csak kóstolja meg, ha nem ízlik neki, azonnal kiköpheti, viszont a lehetőséget hagyja meg magának – mesélte az édesanya.

Drasztikus módszerek nélkül

Mária fia 15 éves, de már kiskorától kezdve elég válogatós.

– Az évek alatt alkalmazkodtam ehhez és igyekeztem olyan ételt elé tenni, amiről biztosan úgy gondoltam, hogy ízleni fog neki. Ez többek között azért is volt fontos – és természetesen most is az –, mert éveken keresztül aktívan sportolt, szüksége volt az energiára. Soha nem próbáltam drasztikus módszereket bevetni egy-egy alapanyag népszerűsítésére, a válogatás ellenére is egészséges kamasz fiú – mondta határozottan Mária.

(A borítóképen: Meg kell ismerni az ízeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában