Covid-19

2020.11.21. 20:00

Az anyatej megvonása nagyobb bajt okozhat

Ha az anya Covid–19-pozitív, akkor is szoptathat. Az anyatejes táplálás előnyei jelentősebbek a koronavírusos megbetegedés kockázatánál.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Ugyan fokozottan be kell tartani a higiénés szabályokat, gyakran kell fertőtleníteni a lakásban, és maszkot kell viselni a baba jelenlétében, de az anya szoptathat. Az édesanyákat fel kell világosítani arról, hogy a szoptatás előnyei jelentősen meghaladják a vírus tovább­adásának potenciális kockázatait. Ebben a kérdésben is az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi ajánlását követik Magyarországon az egészségügyi szakdolgozók.

A szoptatás és a bőr-bőr kontaktus védelmet biztosít a gyermekbetegségekkel és -halálozással szemben. Azok a gyerekek, akiket nem szoptatnak, a fertőző betegségek nagyobb kockázatának vannak kitéve, és nagyobb valószínűséggel jelentkezik náluk valamilyen nem fertőző betegség által okozott, élethosszig tartó gyenge egészségi állapot.

Az anyák esetében a szoptatással csökkenthető a mellrák kialakulásának veszélye, továbbá védelmet nyújthat a petefészekrákkal és a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben is. Az újszülöttek és csecsemők kevéssé vannak kitéve a Covid–19-fertőzés kockázatának. A WHO kutatásai alapján a vírussal fertőzött – kevés számú – kisgyermek többségénél a betegség lefolyása enyhe volt, vagy tünetmentesen produkáltak pozitív tesztet. A vírust nem mutatták ki olyan anyák anyatejében, akiknél a Covid–19 jelenlétét igazolták vagy gyanították, és nem áll rendelkezésre arra vonatkozó bizonyíték, hogy a vírust a szoptatással átadták volna.

Anya-gyermek kapcsolat

Az anyáknak és csecsemőiknek kapcsolatot kell teremteniük egymással a gyermek megszületésekor. Az anyát nem szabadna elválasztani a gyermekétől, hacsak nem túlságosan beteg ahhoz, hogy a kisbabájáról gondoskodjon. Az anyáknak és kisgyermekeiknek lehetővé kell tenni a kórházban, hogy nappal és éjjel is együtt maradhassanak a babás szobában, különösen közvetlenül a baba világra jöttét követően és a szoptatás bevezetése során. Mindezt a szükséges fertőzésmegelőzési és ellenőrzési intézkedések mellett.

Ha az anya túlságosan rosszul érzi magát a szoptatáshoz vagy az anyatej lefejéséhez, meg kell vizsgálni az újszülött vagy kisbaba szoptatásának alternatíváit. Ilyen a humándonor-anyatej felajánlása, azonban a korlátozott készletek elosztásakor elsőbbséget élveznek a koraszülött és alacsony súllyal született babák. Végső lehetőségként merül föl anyatej-helyettesítő, vagyis a tápszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában