szórakozás

2020.11.01. 19:00

Alkoholmentes éjszakai élet

Nem az ivás az egyetlen lehetőség a társaságra vágyók közösségei számára.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Egyre több a nagyon fiatal a hétvégi miskolci éjszakában. A jelenséggel foglalkozó sorozatunkban szó volt már róla, hogy sokan a szülőket vonnák felelősségre, mások az iskolától várnák a helyes életvitelre nevelést vagy a szórakozóhelyekre mutogatnak: miért szolgálnak ki olyanokat, akiknek nem is lenne szabad alkoholt fogyasztaniuk.

Ezúttal arra mutatunk példákat, hogy nem feltétlenül csak a szeszes ital lehet a társasági élet alapja.

Tartozni valahová

Dezmond – aki kérte, hogy cikkünkben így hivatkozzunk rá – a Random Bár tulajdonosa. Véleménye szerint az egyik oka annak, hogy egyre több fiatal van jelen az éjszakai életben az az, hogy mindenki szeretne tartozni valahova, aminek a belváros ilyen vagy olyan módon eddig – és ezután is – „táptalajt” biztosított.

– Régebben kocsmákon kívül próbáltuk jól érezni magunkat, inkább szabadtéri helyeken, olyan tevékenységekkel töltve az időt, mint a frizbi vagy a footbag. Hiányoznak az ilyen és ehhez hasonló alternatívák a szórakozásra – állítja Dezmond. – Tudom, mennyire el tudnak kallódni a fiatalok, és saját szememmel látom, hogyan süllyed bele a fiatalság a digitális hétköznapok pöcegödrébe. Ahogy az idősebb generáció is. Szeretnénk összehozni és felrázni az embereket, akiknek ennél többre van igényük és bevonzani azokat, akik erről eddig nem tudtak, de szívesen lennének aktívak egy olyan közösségben, ami egy kicsit is eltér a megszokottól. Ezért tartunk kvízesteket, amik jellemzően általános műveltségi vetélkedők. 2–8 fős csapatok jelentkezését várjuk, és ezen csapatok közül kerül ki az első helyezett, aki természetesen díjazott is. Azonkívül egy csapat, amelyik a villámkérdéseket nyeri, szintén jutalomban részesül. Nagyon vegyes a korosztály, sok embert érdekel a program – mesélte a tulajdonos.

Hétről hétre izgalmasabb

– Bár a vitakört nyáron sajnos ki kellett hagynunk, de természetesen felelevenítjük, mivel ismét megnőtt rá az igény. A hét vége felé társasjátékest szokott lenni nálunk, amire moderátor barátom készül, és hétről hétre izgalmasabbnál izgalmasabb játékokat hoz a vendégek számára. Tervben van egy „örömzene” projekt is, amikor bárki bármilyen hangszeren zenélgethet a többiekkel – mondta Dezmond.

Alternatív kikapcsolódás

Puskás Tibor, a Gémeskút Társasjáték Klub vezetője úgy gondolja, hogy a fiatalok a közösségi aktivitást keresik, elszakadást a kötöttségektől. Elsősorban ezt jelentheti számukra az „éjszakai élet” is.

– Meglátásom szerint kevés egyéb lehetőségük van alternatív programokat, lehetőségeket találni arra, hogy aktív közösségi életet éljenek, így maradnak a szórakozóhelyek és a kocsmák. A társasjátékklub az alkoholmentes szórakozás nagyon jó példája. Mindenkit szeretettel várunk, aki megismerkedne a modern társasjátékokkal, hogy hová is fejlődött manapság az élmény. Bár játékaink főleg 12 éves kortól nyújtanak megfelelő szórakozást, akad néhány darabunk a kisebbeknek is, mindezek mellett azt mondanám, elsősorban felnőttklub vagyunk. Minden héten csütörtökön 16:30–21:30 között várjuk az érdeklődőket a József Attila Könyvtárban – osztotta meg gondolatait Puskás Tibor. – Évek óta azt tapasztalom, hogy egyre közkedveltebb ez a szórakozási forma. Annak idején megdöbbenve néztem, mennyi fiatal képes leülni az asztalok köré társasozni, ha megfelelő a szervezés. Ez akkor körülbelül 150 embert jelentett. Úgy gondoltam, muszáj ezt az élményt elhoznom Miskolcra, így született meg a klubunk ötlete közel öt évvel ezelőtt. Azóta a tagjaink száma egyre nőtt, és rövid idő alatt ez minden várakozást felülmúlt. Jelenleg már több mint 180 ember fordult meg nálunk, ebből 40–50 aktív tagunk van. A legérintettebb korosztályt nagyjából 22–28 év közé tenném, de minden korosztály képviselteti magát 16–65 év között – tette hozzá a vezető.

(A borítóképen: A közösségi aktivitást keresők számára jó időtöltés a társasjáték)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában