Egészség

2020.11.15. 19:00

A szexualitásról kamaszkorban

A kamaszok tájékoztatásához szükséges az objektivitás és a nyitottság. A felvilágosítás orvosi, pszichológiai és társadalomtudományi elemeket is magában foglal.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A szexualitásról beszélni még felnőttek között sem egyszerű. Nem csoda, ha szülőként, pedagógusként gondban vagyunk, miről és hogyan beszéljünk kamaszodó gyermekeinkkel, tanítványainkkal.

Korai tapasztalatok

Viszont mind sürgetőbbé válik a fiatalok mihamarabbi, részletes oktatása e témában. Ugyanis a hazai és nemzetközi felmérések is arra mutatnak rá, hogy a serdülők egyre fiatalabb korban, 13-14 évesen már túl vannak az első tapasztalatokon. Gyermekeink hamar felnőnek, de korántsem biztos, hogy pszichés fejlődésük párhuzamban áll testi fejlettségükkel. A statisztikák szerint hazánkban a fiatalok rendkívül kevéssé tájékozottak a szexualitást érintő kérdések kapcsán. Felmérést végeztek szülőket, tanárokat és kutatókat bevonva a fiatalok szexuális oktatásával kapcsolatban. Az eredmény szerint tíz válaszadóból kilenc vélte úgy, hogy már 15 éves kor előtt el kellene kezdeni a felvilágosítást a gyerekek körében.

Kamaszterhességek

A fiatalkori szexualitás és az azzal kapcsolatos nemkívánatos következmények, mint például a terhesség vagy a különböző nemi betegségek megelőzése szinte mindenütt probléma a világon, amelynek megoldásában az egészségügy, az oktatás és a családok összehangolt együttműködésére, egyfajta párbeszédre volna szükség. Ezért rendkívül fontos tudni, hogyan segíthetjük gyermekeinket tiszteletteljes és biztonságos érzelmi, illetve szexuális kapcsolatok kialakításában, hogy minden téren egészséges és tudatos felnőttekké válhassanak. Ebben van segítségünkre a hosszú távú párkapcsolatok pozitívumait, illetve a tudatos családtervezés fontosságát hangsúlyozó „Ragaszkodj hozzá!” program, melyről az interneten lehet tájékozódni.

Kulcsfontosságú kérdések

A program egyik szakembere, dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szerint a szexuális felvilágosítás számos kulcsfontosságú lépése gyakran kimarad a gyermekek tájékoztatásából.

Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott, a kamaszkori szexuális felvilágosításhoz kapcsoló útmutató alapján a felvilágosítás során szükséges kitérnünk a család és a romantikus kapcsolatok fogalmára, egymás tiszteletére, elfogadására, az elköteleződés és a gyermekvállalás felelősségére. A kiadvány szerint, de a szakember is hangsúlyozza, fontos az is, hogy lássák a fiatalok, hogy máshogyan viszonyulnak a szexualitáshoz Európában, és máshogyan a világ más részein, ezért fontos a kulturális különbségek ismertetése a szexualitás témakörében. Egy-egy beszélgetés alkalmával tisztázni kell azt is, hogy mi a nemi erőszak, és hogyan fejeződhet ki az, hogy valaki beleegyezik a nemi aktusba. Kamaszkorban elengedhetetlen, hogy a fiataloknak legyen testtudatuk, és tudjanak kommunikálni a testről és nemiségről, lássák az emberi test fejlődésének szakaszát, pubertáskorban helyes testképük legyen. A fiataloknak ismerniük kell a szexuális életszakaszok jellegzetességeit is, hangsúlyozza a szakember. Hozzáteszi: a fogamzásgátlás lehetőségeire és a nemi úton történő megbetegedések megelőzésére is fel kell hívni a figyelmet.

(A borítóképen: A tiszteletteljes és biztonságos érzelmi kapcsolatok segítik a tudatos felnőtté válást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában