Állatvilág

2020.11.25. 12:00

A sünik miatt kézzel forgassuk át a leveleket!

Óvatosan a kerti munkákkal: a levélhalmok alatt téli álmot alvó süncsaládok lapulhatnak.

Detzky Anna

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Fotó: Orban Zoltan

Ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára az összegereblyézett levél- és rőzsehalmok. Fontos, hogy ezek áthelyezése, illetve elszállítása az állatokra gondolva, kellő körültekintéssel történjen – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

– A hazánkban élő keleti sünök pihenőidőszaka az év bármely szakában elkezdődhet, de jellemzően akkor, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá süllyed – tájékoztatott Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Ez egészen addig tart, akár hat hónapig is, amíg 10-15 fok nem lesz, tehát körülbelül áprilisig. Ilyenkor a sünök korábban felhalmozott zsírtartalékaikat élik fel, és a testhőmérsékletük lecsökken 6 Celsius-fokra. Viszont a levélkupacokat később, az aktív időszakukban is használhatják. Például ide ellik a kölykeiket. Éppen ezért ne essünk neki vasvillával vagy gereblyével! Kézzel forgassuk át inkább, és az alvó állatokat más kupac alá helyezzük át! Ezenkívül soha ne gyújtsuk fel a halmokat, mert az összegömbölyödött sünik nem képesek elmenekülni!

Orbán Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy az állatok védelme érdekében és javára szól az is, hogy 2021 januárjától a helyi önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést.

(A borítóképen: A süniket védeni kell)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában