reformáció emléknapja

2020.11.02. 09:30

A magyar Biblia szülőhelye

Vizsolyban máig megtekinthető a korabeli bibliakiadás munkafolyamata és az eredeti Károli-biblia is.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Fotó: Perl

A reformáció egyik legnépszerűbb zarándokhelye Vizsoly. Itt fordították le elsőként magyarra a teljes Szentírást Károli Gáspár gönci esperes, bibliatudós és segítői 1590-ben. A korabeli nyomda ma Vizsolyi Biblia Látogatóközpont néven, múzeumként üzemel.

A király ellenezte

– Két nagy érték is összpontosul településünkön. Az egyik a reformáció hatalmas vívmánya, a vizsolyi biblia és ennek a kiadása – mondta Kovács Zsolt Levente, a Vizsolyi Református Gyülekezet lelkipásztora. – Károli Gáspár bibliafordító a közelben található Göncön és Tállyán volt lelkipásztor. Az akkori vizsolyi lelkész Ceglédi János ismeretsége révén kérte fel a felvidéki Galgócon élő Mantskovits Bálint reneszánsz, humanista műveltségű nyomdászmestert, hogy segítse a bibliakiadást. A nyomdát eredetileg Bornemissza Péter bibliatudós alapította, ahol Károli Gáspár a Biblián kívül tizenkétféle könyvet adott ki. 1589. február 18-tól 1590. július 20-ig 900 példányban nyomtatták ki a Szentírást. Mindeközben feljelentették a nyomdát a királyi cenzúránál, amely nem támogatta a kezdeményezést. Rákóczi Zsigmond járt közben azért, hogy a munka zavartalanul folyhasson. 1593-ban jelent meg ugyanitt Mantskovits Bálint konkordanciája, ami a bibliai kifejezéseket gyűjtötte egybe szótárszerűen.

Vizsoly települést egyébként irodalmi emlékhelyként is számon tartják.

– Balassi Bálint 1595-ben Esztergom várának ostrománál halálosan megsebesült. Kéthetes agóniája közben emlékkönyvet írt, amelyet Rimay János költő szerkesztett. 1596-ban Vizsolyban adták ki Balassi-epicédium néven. A mai Vizsolyi Biblia Látogatóközpont bejáratánál a zarándokok keresztény könyvesházat találnak, ahol a nemrégen újra kiadott vizsolyi biblia reprint kiadása is kapható. Innen indulnak a tárlatvezetések a történelmi emlékhelyre, a vizsolyi református templomba, ahol az eredeti vizsolyi bibliát is megtekinthetik. A templomkertben található nyomdatörténeti múzeumban pedig a nyomtatás folyamataival és egy másik néprajzi kiállításon Károli tokaji szőlőbirtokaival ismerkedhetnek meg a látogatók – ismertette a lelkész.

Ünnepség

A reformáció emléknapján, október 31-én a település és a reformáció értékeit, illetve a helyi hagyományokat is bemutató ünnepséget rendezett a Vizsolyi Református Gyülekezet.

– Az ünnepélyre nemcsak a közösség tagjait, hanem más falubelieket is vártunk. Rendszeresen ellátogat ilyenkor hozzánk Mantskovits Tamás, a híres nyomdász egyenesági leszármazottja, aki könyvbemutatót tart a családi krónikából. Egy másik leszármazott, Mantskovits Mihály életműkötetet írt a nagy elődről, ő szintén tiszteletét tette nálunk. Emellett könyvészeti szakembereket is meghívtunk, akik a korabeli nyomdatechnikába vezették be a jelenlévőket. Végül tájjellegű ételeket kóstolhattak és orgonahangversenyt hallgathattak a vendégeink – részletezte Kovács Zsolt Levente.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában