Biztosítás

2020.10.14. 19:30

Vihar, csőtörés, beázás és üvegtörés a gyakori

A lakásbiztosítással rendelkezők fele szokta valamilyen rendszerességgel felülvizsgálni a szerződését.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A magyarok többsége szerencsére kellő figyelmet fordít arra, hogy biztosítási védelmet alakítson ki az otthonában történő kellemetlen és váratlan helyzetekre, legalábbis a Groupama Biztosító legfrissebb országos, reprezentatív kutatása erre enged következtetni.

Érdemes lett volna…

A kutatásban részt vevők közül azonban minden negyedik ember arról számolt be, hogy történt már olyan káresemény, ami miatt úgy gondolta, hogy ha nem volt, érdemes lett volna lakásbiztosítást kötni, vagy ha volt is, szélesebb körű biztosításra lett volna szüksége.

A legtöbben egy csőtörés vagy beázás kapcsán jutottak erre a gondolatra, de sokan említették az üvegtörést, illetve a személyi sérüléssel járó baleset és a betegség kapcsán felmerült orvosi asszisztencia szolgáltatás is többeknek hiányzott már.

A statisztikák megerősítik ezeket a félelmeket, hiszen a tapasztalatok szerint a viharkárok mellett a csőtörés, a beázás és az üvegtörés, ugyanúgy, ahogy a csonttörés vagy csontrepedés a leg­gyakoribb lakásbiztosítási káresetek közé tartoznak, melyekre összességében csak az idei évben már több mint 5 milliárd forint kártérítést fizettek ki ügyfeleik részére.

Nagy különbségek mutatkoznak azzal kapcsolatban is, hogy ránézünk-e az egyszer megkötött szerződésünkre. A válaszokból kiderült, hogy a lakásbiztosítással rendelkezők fele szokta valamilyen rendszerességgel felülvizsgálni a szerződését, harmada évente, a többiek viszont ritkábban szánják rá magukat erre a lépésre.

Nem elég csak megkötni

Ennél még nagyobb probléma, hogy sokan egyáltalán nem tájékozottak a biztosítás részleteivel kapcsolatban: a szerződők negyede ugyanis nem tudja, mire is nyújt védelmet a biztosítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában