influenzaoltás

2020.10.31. 19:00

Van, ahol már elfogyott a vakcina

Az idén sokkal többen szeretnék beoltatni magukat influenza ellen, mint az elmúlt években.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az országban van olyan háziorvosi körzet, ahol már most elfogy­tak a szezonális influenza elleni vakcinák. Itt az orvosok várólistára írják a betegeket, és reménykednek az utánpótlásban. A megnövekedett igényt az okozhatja, hogy a koronavírus-járvány miatt idén mindenki ingyenesen kapja az influenza elleni vakcinát. Utánanéztünk, mi a helyzet megyénkben.

Hatott a propaganda

Dr. Breitenbach Géza, a Praktizáló Orvosok Szövetségének miskolci elnöke az Északnak elmondta, Miskolcon egyelőre nincs gond a vakcinákkal. Igaz, csak pár napja kezdtek oltani a háziorvosok, talán egy-két hét múlva lehet már látni, hogy szükség lesz-e utánpótlásra.

– Az elmúlt évek tapasztalatainak megfelelő mennyiségű oltóanyagot kértek az orvosok, sőt egy kicsit többet, számítva a nagyobb igényre. A megyei népegészségügyi szervnél (korábbi ÁNTSZ) annyi vakcinát kaptunk, amennyit igényeltünk. Én is olvastam, hogy egyes körzetekben várólistákat hoztak létre, de szerintem ez nem igaz. Nekem 2000 fős körzetem van, és az elmúlt években körülbelül 200-an kérték az influenza elleni védőoltást. Lehet, hogy az idén nagyobb lesz az igény, ezért 350 adagot hoztam el, de ennél sokkal többre nem számítok. A pácienseim folyamatosan jelentkeznek az oltásra, de nem érzem, hogy tolonganának. Persze hatott a propaganda, de sokan még a maszkot sem veszik föl, ezért nem gondlom, hogy sokkal egészségtudatosabban élnének az emberek, mint az elmúlt években. Miskolcon nincs probléma – jelentette ki az elnök.

Hozzátette: lehetséges, a várólista alatt sokan azt értik, hogy időpontot adnak a háziorvosok a betegeknek az oltáshoz, mert nem szeretnék, ha egyszerre sokan lennének a váróteremben.

Kevés lehet

Mást tapasztal dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke. Hozzá már most rengeteg igény futott be, ezért lehetségesnek tartja, hogy kevés lesz az általa igényelt oltóanyag.

– Bár most még van elég vakcinám, de hallottam olyan körzetekről, ahová kevés jutott, és már el is fogyott. A népegészségügyi szerv azonban úgy tájékoztatta a háziorvosokat, hogy vannak még tartalékok, lesz elég védőoltás, melyet igény szerint, folyamatosan fognak biztosítani. Az én körzetemben évente 150-en kérik az oltást, a napokban 200-at már be is adtam, de biztos, hogy lesz még rá igény. Nálam elsősorban azok jelentkeztek, akik minden évben beoltatják magukat, de most azok is kérték az oltást, akik korábban nem. Főleg azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek vagy idősek. A háziorvos dönti el, hogy ki élvez elsőbbséget, de bízom benne, hogy mindenkinek jut vakcina, aki kéri – fogalmazott az elnök.

Jelezte: probléma lehet azonban, hogy ha valakinek nem jut oltás, de szeretné megvásárolni, most nem teheti, mivel a gyógyszertárakban ebben az évben nem kapható. Azonban ha valamelyik körzetben nem fogy el a vakcina, a népegészségügyi szerv átirányítja oda, ahol még szükség van rá.

Átmenetileg

Dr. Dienes István megjegyezte azt is, hogy ő egyelőre csak a 3 komponensű védőoltásból kapott, pedig szükség lenne a 4 komponensűre is, mert a 3 év alatti gyermekek és bizonyos betegségben szenvedő felnőttek csak ezt kaphatják.

– Úgy vélem, az idén nem lesz komoly influenzajárvány hazánkban, hiszen a koronavírus elleni intézkedések az influenzavírus terjedését is gátolják: a maszk használata, a fertőtlenítés és a távolságtartás – tette hozzá.

„Mindenki megkapja”

Az egészségügy felkészült, a védekezés tervszerűen zajlik, mindenki megkapja a számára szükséges „legmagasabb szintű ellátást” – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint folyamatos a praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással. Mint mondta, a felnőtteknek adható oltóanyagot Magyarországon gyártják, ez biztonságossá teszi az ellátást. A három éven aluli gyermekeknek adható védőoltás import készítmény, a napokban szállítják ki a háziorvosi, gyermekorvosi praxisokba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában