Mezőgazdaság

2020.10.09. 08:00

Újratöltődik esővel a talaj

Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez is nagy szükség volt az esőre.

Pap Gyula

Forrás: STOCK

A háromhetes szeptemberi száraz idő után az átvonult hidegfront a lehűléssel együtt egy csapadékos időszakot is elindított. A talaj felszínközeli rétegei országszerte átnedvesedtek, így a repce a szezonkezdeti nehézségek után regenerálódhat, és az őszi kalászosok mag­ágy-előkészítéséhez is már kedvezőek a talajnedvességi viszonyok. Az előttünk álló napokban az eddigieknél melegebb, de változékony időjárás várható újabb csapadékkal.

Több nedvesség kell

Az ősz első hónapjára visszatekintve azt állapíthatjuk meg, hogy a hónap első napjának jelentős csapadéka után bő három hét teljesen száraz és meleg idő következett. Ezt követően 25-étől kezdődött esős idő, a talaj ekkortól kezdett feltöltődni nedvességgel. A csapadék szélsőséges időbeli eloszlása mellett térben is nagy különbségek alakultak ki az országban, ugyanis a hónap összes csapadéka többnyire 20 és 80 mm között alakult. Az ország déli részén 30-40 mm-rel maradt el az átlagtól a milliméter havi csapadékösszeg, északon pedig 5-10 milliméteres többlet is előfordult. A hőmérséklet szeptemberben 1-3 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak. Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé elkezdték a betakarítást.

A jelenlegi csapadékos idő ezt most akadályozza. Ugyancsak hátráltatja az esős idő a most érő gyümölcsök, az alma és a körte szedését és a szüretet is. A repce számára életmentő volt a csapadék. A szárazságban gyengén kelt állományok elkezdik a regenerációt. Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez is nagy szükség volt az esőre.

Az esőzések következtében a múlt héten leállt a betakarítási munka a megyében.

Az eredmények jórészt átlagosak, de például a kukorica esetében a megyében található 43 ezer hektáros területről eddig jó átlagtermés mutatkozik, 80-90 mázsa hektáronként – tudtuk meg Taskó Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. A termények víztartalmának csökkenése után a napokban újrakezdik a betakarítást. A megyében mintegy negyven milliméter csapadék hullott, mely megkönnyíti a talaj előkészítését. A napraforgó betakarítása közel a befejezéshez, a kukorica mintegy öt százaléka van kész. A repce kelési fázisa is felgyorsult, most az a kérdés, hogy a várható fagyok előtt eléggé megerősödnek-e a hajtások. Magát a növényvédelmet is bonyolultabbá teszi a különböző érési fázisban lévő növény – fejtette ki a megyei elnök.

(A borítóképen: A repce számára életmentő volt a csapadék)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában