Cigánd

2020.10.21. 19:30

Tizenötödször tartottak Bélesfesztivált

A megyei értékek sorát is erősíti a cigándi apróbéles.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

Oláh Krisztián polgármester a nemrégiben megtartott rendezvényen elmondta: a Bélesfesztivál az elmúlt években rendszerint összekapcsolódott a térség nyugdíjascsoportjainak találkozójával. A koronavírus-járvány miatt az idősek védelme érdekében ezúttal néptánctalálkozóval párosították a rendezvényt, aminek köszönhetően több rangos együttes lépett színpadra a múzeumporta udvarán. A néptánc és a népzene jól illeszkedik a gasztronómiai hagyományőrzéshez, ugyanis a fesztivál helyszínén a helyi asszonyok százszámra sütötték a különböző töltelékkel töltött béleseket, süteményeket.

Felidézte, hogy a Bélesfesztivál eredetileg a Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány ötlete volt, az idén 20 éves civil szervezet vállalta, hogy élettel tölti meg a Bodrogközi Múzeumporta épületeit, udvarát. A polgármester kiemelte: mind a HÍR-védjegyes apróbélesnek és a kásás káposztának, mind pedig a múzeumportának jól csengő neve van már országszerte, ennek köszönhetően egyre több turista keresi fel a várost és annak a térség hagyományait bemutató létesítményét. A cigándiak pedig igyekeznek fenn is tartani az érdeklődést egyrészt azzal, hogy folyamatosan fejlesztik a múzeumportát, másrészt pedig a színes programokkal csábítják a vendégeket – tette hozzá Oláh Krisztián.

A 21. század eszközeivel

Az idei Bélesfesztivált Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés – egyben a megyei értéktárbizottság – elnöke nyitotta meg, aki elmondta: a megye értékpalettája nagyon színes. Ősi hagyományaink ráadásul olyan értékekkel bírnak, amelyeket kötelességünk megőrizni, azok megismertetése a fiatalokkal elengedhetetlen – fogalmazott.

A 2013-ban létrehozott megyei értéktár a térség arculatformáló és identitásőrző elemeinek a gyűjtőhelyévé vált az elmúlt nyolc évben – tette hozzá. Kiemelte: ezen értékek sorát erősíti a cigándi apróbéles, valamint a kásás káposzta. Mindkettő évtizedek óta az eredeti recept alapján készül, ez a továbbörökített receptkultúra teszi különlegessé a jellegzetes ételeket – közölte a megyei közgyűlés elnöke.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője megemlítette, hogy a Bodrogköz évszázadokon át egy zárt földrajzi egységet alkotott, amely megalapozta egy sajátos és egyedi kulturális közeg kialakulását. Ez nemcsak a táncokra, a viseletekre, hanem az ételekre is vonatkozik. Fontosnak nevezte, hogy a globalizáció ne oldja fel ezeket a hagyományokat. Meglátása szerint a Bélesfesztivál és a múzeumporta kiváló példa arra, hogy a 21. század eszközeivel hogyan lehet élővé tenni azt a hagyományt, ami évszázadokon át meghatározta a Tisza és a Bodrog által körbezárt térséget. Abban, hogy ezek fennmaradtak, jelentős szerepük volt azoknak a néprajzkutatóknak is, akik összegyűjtötték ezeket, az ő munkájukra is lehet alapozni a ma hagyományőrzőinek – tette hozzá a képviselő.

20 éves alapítvány

Az eseményen megemlítették azt is, hogy idén 20 éves a Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány, amely rendkívül sokat tesz a gasztronómiai értékek megtartásáért, szerepet vállal a programok szervezésében és a hagyományőrzésben is.

Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete elmondta: 2000-ben, amikor a falumúzeum épületét a kiállítótereivel az önkormányzat megépíttette, nagyon sok látogató tért be megnézni az ott látható értékeket. Pájer Ferenc közgazdász vetette fel először, hogy hozzanak létre egy alapítványt, mert az akkori kínálatot ki kell bővíteni és egy térségi hatással bíró portát kiépíteni. Az ötletgazda 4,5 millió forintot ajánlott fel az alapítványnak a kezdéshez. Ezután a cigándi önkormányzattal együttműködési megállapodást kötöttek, hosszú távú tervet készítettek, amihez szakemberek segítségét is igénybe vették. Hozzátette: eleinte az volt a céljuk, hogy élővé tegyék a múzeumportát a népi kismesterségek bemutatásával, a néptánccal, és sok programot kínáljanak a gyerekeknek. Amikor viszont Nagy Józsefné a kuratóriumuk tagja lett, ő vállalta, hogy gazdasszonya, irányítója lesz a létesítménynek. A gasztronómiai értékek megőrzését is a zászlajukra tűzték, ennek egyik eredménye a Bélesfesztivál. Többször pályáztak sikerrel az Agrárminisztériumhoz, 2012-től pedig szintet lépett a Bélesfesztivál, azóta igazi nagyrendezvénynek számít – tette hozzá Csáki Balázsné.

(A borítóképen: Készül a cigándi finomság a fesztiválon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában