Fesztivál

2020.10.01. 17:30

Szüreti Napok másként

Nemcsak Tokaj, de a térség egyik legmeghatározóbb őszi rendezvénye a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok.

Erdős József

Forrás: Erdős József

Az október első hétvégéjén tartandó fesztivál idén sem marad el, de nem a megszokott módon tartják azt meg. Újdonság azonban, hogy ezúttal a Fesztiválkatlantól a Kossuth téren át egészen a Szerelmi pincesorig lesznek programok.

Több kisebb helyszín lesz

Az érvényben lévő járvány­ügyi szabályok miatt ebben az évben nem a tokaji Kossuth térre összpontosul a Szüreti Napok. Zenés-táncos mulatságot ötszáz fő felett nem lehet tartani, a tokaji rendezvény látogatóinak száma általában ezt jóval meghaladja. Nem ritka, amikor eléri

a húszezer főt a hétvége látogatóinak száma, így a megszokott központi színpad a város főterén már nem tesz eleget a járványügyi előírásoknak. Emiatt döntött úgy Tokaj önkormányzatának képviselő-testülete, hogy több kisebb helyszínre szervezik meg a programot.

– A Kossuth téren Tokaj-Hegyalja borászatainak prémium borait, valamint tokaji nedűvel készült fogásokat kóstolhatnak, de a kiállításokon betekintést nyerhetnek a szüreti munkafolyamatokba is. A városban szervezett séták során jobban megismerhetik a hely és a térség történetét, nevezetességeit, a kézművesek és mesterségek utcájában pedig termelők, prémium hazai termékeket készítő kézművesek és mesteremberek mutatkoznak be – mondta el dr. Fintor Gábor, a tokaji Kulturális Központ és Németi Ferenc Városi Könyvtár intézményvezetője. Hozzátette, idén rendhagyó módon a téren nem lesz felállított nagyszínpad, de lesz utcaszínház, népi játékok tere, gyerekprogram, tűzzsonglőr show, interaktív történelemóra, valamint gólyalábasok produkcióját és vásári komédiások műsorát is élvezhetik a látogatók.

Kisebb koncertekkel – Varga Miklós, Szűcs Antal Gábor – is készülnek a Kossuth tér különböző pontjain, de a Paulay Ede Színház udvarára is várják az érdeklődőket több fellépővel. A Fesztiválkatlanban pedig, ültetett formában, a Punnany Massif és a Neoton Família Sztárjai adnak koncertet. A rendszeresen nagy érdeklődőszámot vonzó szüreti felvonulás ebben az évben elmarad, de a sétálóutcai kézművesvásár, illetve a főtéri borkóstolás a megszokott formában várja a vendégeket október 2. és 4. között.

– A cél, hogy a helyiek és a városba látogatók a rendezvény alkalmával megtalálják a nekik tetsző programot. Így a könnyűzenei koncertek mellett több helyszínen gyermekprogramokkal, a volt zsinagóga épületében sétáló borkóstolóval várják a látogatókat, a színház pedig vígjátékkal is színesíti a háromnapos fesztivál programját – emelte ki a főszervező.

Nem marad el a húszéves hagyomány sem, a huszonhét hegyaljai település vezetői ezúttal is összeadják a világszinten is kuriózumnak számító Polgármesterek Borának alapanyagát.

(A borítóképen: Tavaly a Delta Zenekar koncertjén, idén kisebb helyszínek lesznek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában