Sajóecsegért Egyesület

2020.10.02. 15:00

Szüreti felvonuláson a termést ünnepelték

Sajóecsegen szüreti felvonulást tartottak szeptember 19-én a hagyományőrző egyesület szervezésében.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

– Ez volt az ötödik alkalom, hogy megrendezték a szüreti felvonulást, de nem a Sajóecsegért Egyesület indította el annak idején, hanem a képviselő-testület. Az egyesület csak néhány éve vette át a szervezést – mondta Mans Ágnes, a szervezet elnöke, hozzátette: az önkormányzat pedig anyagi segítséget nyújtott hozzá.

Sajóecseg saját népdalköre, a Boróka együttes állandó fellépője az eseménynek. Ezúttal azonban nem adtak elő produkciót a rendezvényen, hiszen a járványügyi helyzet miatt hetekig nem tudtak próbálni. Viszont a daloskönyvüket szétosztották a jelenlévők között, hogy aki szeretne, együtt énekelhessen velük – tudatta az elnök.

A hagyományőrzés jegyében helyi és sajószentpéteri szekeresek és egy lovas vezette a felvonulást a falun keresztül, melyet a lakosok közül sokan saját házuk kapujából néztek. Voltak, akik a főtéren gyülekeztek és onnan kísérték figyelemmel az eseményt. Közben harapnivalóval és borral is kedveskedtek a vendégeknek, hiszen a szüretet ünnepelték. Hagyomány az is a településen, hogy szüret idején bált rendeznek, de ez most ugyancsak a járványhelyzet miatt elmaradt. A „keresztúri hegyoldalban minden ecseginek volt régen szőlője és pincéje” – hívta fel a figyelmet Mans Ágnes. Majd hozzátette: a szegényebbeknek kisebb, a gazdagabbaknak nagyobb pince jutott, de mindenki saját maga készítette a borát. Még most is sokan termesztenek szőlőt a hegyen.

(A borítóképen: Szüreti felvonulás is volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában