balesetveszélyes

2020.10.12. 17:30

Szomszédaitól is szenved

A 81 éves asszony két éve nem tudja elérni, hogy a szomszédja javíttassa meg házának balesetveszélyes tetejét.

Hegyi Erika

20201008 Sajószentpéter fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Olvasói panasz: A 81 éves asszony két éve nem tudja elérni, hogy a szomszédja javíttassa meg házának balesetveszélyes tetejét. képen: Árva Ferencné olvasó

Fotó: Bujdos Tibor

Végső elkeseredésében írt szerkesztőségünknek levelet a Sajószentpéteren élő, 81 éves Árva Ferencné, Gizike. Két éve szeretné elérni, hogy a szomszédja javíttassa meg háza tetejét, mert az balesetveszélyes, és miatta beázik az asszony nyári konyhájának mindkét helyisége, de eddig nem történt semmi.

Ellátogattunk az egyedül élő asszonyhoz, hogy saját szemünkkel lássuk a problémákat.

Bizony nem volt túlzás, amit telefonbeszélgetésünk alkalmával elmondott. A szomszédos ház és porta rendkívül elhanyagolt, a kerítés egy részét az idős asszony kerítésének betonoszlopához kötözték, hogy ne dőljön ki.

Gizike mutatja: a legnagyobb baj, hogy a szomszéd tetőről hullanak a cserepek, már az egyik stablondeszka is levált a helyéről, ott van a falnak támasztva. A legsúlyosabb probléma az, hogy a tető közepe beomlott, épp a nyári konyha falára, így ott még nagyobb károkat okozott.

Átázott falak

Az asszony nyitja a nyári konyhát, ahol siralmas látvány fogad bennünket. Mindkét helyiség fala teljesen átázott, pereg róla a festék, a vakolat. Pedig egy bádogossal két alumíniumlemezt is szereltettek a szomszéd tető és a nyári konyha közé, de az mára már semmit sem ér.

– Először azt hittem, hogy a kéményből jön a víz, de kiderült, hogy nem. A szomszéd roskadozó tetőjéről szivárog ide mind. Ha sok eső esik, a nyári konyhában bokáig ér a víz – sorolja elkeseredve az asszony. – A szomszéd házról le kellene bontani az egész tetőt, és újat tetetni rá, de több éve, hogy nem történik semmi. A fiam még 2018-ban jelezte a problémát a jegyzőnek. Az ügy átkerült a kormányhivatalhoz. Ott hoztak egy határozatot, hogy a szomszédnak a jelenlegi állapotot, ami életet, közbiztonságot és egészséget is veszélyeztet, meg kell szüntetnie. Ez a döntés 2019 januárjában vált véglegessé, de a gyakorlatban semmi nem történt. Csak annyi, hogy azóta az ügy az adóhatósághoz került, de a szomszéd ház teteje ugyanúgy balesetveszélyes és áztatja a nyári konyhát, mint eddig – panaszolja reménytelenül Gizike.

Javasolja, menjünk tovább, a kert felé. Mutatja, hol jönnek át hozzá tucatjával a patkányok. Kilószámra vásárolja a patkánymérget, és egyszer majd’ szívbajt kapott, amikor a kutyája egy döglött patkányt tett a lépcsőre.

A ház mögött hatalmas kert van, szépen rendben tartva. Ebben Gizike fia segít, hiszen az asszony már beteges, nehezebb munkákat nem tud elvégezni. Nem úgy a szomszéd kertje. Át sem látni a nyakig érő gaztól, az a terület több éve nem látott ásót és gereblyét.

Elbúcsúzunk az asszonytól. Most már csak abban reménykedik, hogy talán cikkünk megjelenése után történik valami, és a szomszéd rendbe teszi házát, a portáját és a kertjét. Mert a szívével műtött, beteg asszony nem akar mást, csak végre nyugodt életet.

(A borítóképen: A szivárgó víz tönkretette a falat)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában