2020.10.11. 15:30
Szezonális ételek őszi édességgel
Beköszöntött az ősz, és ahogy a ruháinkat lecseréljük a szekrényben, úgy az étrendünkön is változtatni kell.
Forrás: Shutterstock/illusztráció
Egyelőre még vásárolhatunk hazai idénygyümölcsöket, zöldségeket. Igyekezzünk ezekből minél többet fogyasztani, hogy vitaminraktárainkat feltöltsük. Télen kevesebb a boltban kapható zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma, így érdemes az őszi hónapokban minél változatosabban fogyasztani ezekből. Így biztosíthatjuk, hogy szervezetünk kellő mennyiségű vízben oldódó vitaminhoz jusson.
Vitaminpótlás
Az őszi hónapok végén ne feledkezzünk meg a citrusfélékről és a savanyúságokról sem. A savanyítás ugyanis több értékes vitamin mellett megőrzi például a káposzta magas C-vitamin-tartalmát. Itt az ideje például a savanyú káposzta elkészítésének.
Amikor a hónapok hűvösre fordulnak, kiadósabb ételekre vágyunk, amelyek felmelegítenek és energiát adnak a mindennapos tevékenységeinkhez. Az ősz olyan gazdagabb és sűrűbb alapanyagokból álló ételeket kínál nekünk, amelyeket hosszabb ideig kell főzni, és általában több kalóriát, zsírt és fehérjét tartalmaznak, mint a sokkal könnyebb nyári ételek.
Tök, gabonák, hüvelyesek
Nem feledkezhetünk meg a tökről, a sütőtökről, a teljes kiőrlésű gabonákról és a hüvelyesekről. A gyökérzöldségek pedig sokkal jobban és hosszabb ideig eltelítenek, ami kiváló megoldás a hűvösebb hónapokban. Nem szabad lemondanunk arról sem, hogy szénhidrátban és fehérjékben gazdag, esetenként cukros dolgokat fogyasszunk. Egyszerűen csak el kell osztani, hogy bizonyos ételeket melyik évszakban ajánlott beépíteni a táplálkozásunkba, így egészségesen étkezünk egész évben.
Alapanyagok
Az őszi és téli időszakban, a különböző húsok mellett, a következő növényi alapanyagokból ajánlott összeállítani az étrendünket:
Gyökérzöldségek: sárgarépa, tök, sütőtök és édesburgonya
Teljes kiőrlésű gabonák: barna rizs, quinoa, zab és köles
Hüvelyesek: bab, csicseriborsó, lencse és szójabab
Zöld zöldségek: brokkoli, spenót, kelkáposzta, zeller és articsóka
Gyümölcsök: alma, gránátalma, citrusfélék és körte
Gyógynövények: gyömbér, kurkuma, fahéj, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom és kapor
Fontos kiemelni, hogy az egészséges szezonális táplálkozás nem megy egyik napról a másikra, hanem időt és energiát kell szánnunk rá, hogy megszokja a szervezetünk.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db alma
100 g vaj
3 ek barna cukor
2 ek mazsola
1 ek kandírozott narancshéj
1 marék apróra vágott dió
2 ek aszalt vörösáfonya
4 db tejkaramella
4 db fahéjrúd
Elkészítés:
Az almák belsejét kivágjuk, és kis üreget alakítunk ki a tölteléknek. A vajat kikeverjük a cukorral, mazsolával, kandírozott narancshéjjal, dióval és vörösáfonyával, majd ezt a tölteléket az almák belsejébe kanalazzuk. Mindegyik közepébe 1-1 karamellát és fahéjrudat szórunk, és 180 fokos sütőben nagyjából 20 percig sütjük őket.
(A borítóképen: Ősszel nagyon sokfajta zöldségből válogathatunk)