Őszi finomság

2020.10.11. 15:30

Szezonális ételek őszi édességgel

Beköszöntött az ősz, és ahogy a ruháinkat lecseréljük a szekrényben, úgy az étrendünkön is változtatni kell.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Egyelőre még vásárolhatunk hazai idénygyümölcsöket, zöldségeket. Igyekezzünk ezekből minél többet fogyasztani, hogy vitaminraktárainkat feltöltsük. Télen kevesebb a boltban kapható zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma, így érdemes az őszi hónapokban minél változatosabban fogyasztani ezekből. Így biztosíthatjuk, hogy szervezetünk kellő mennyiségű vízben oldódó vitaminhoz jusson.

Vitaminpótlás

Az őszi hónapok végén ne feledkezzünk meg a citrusfélékről és a savanyúságokról sem. A savanyítás ugyanis több értékes vitamin mellett megőrzi például a káposzta magas C-vitamin-tartalmát. Itt az ideje például a savanyú káposzta elkészítésének.

Amikor a hónapok hűvösre fordulnak, kiadósabb ételekre vágyunk, amelyek felmelegítenek és energiát adnak a mindennapos tevékenységeinkhez. Az ősz olyan gazdagabb és sűrűbb alapanyagokból álló ételeket kínál nekünk, amelyeket hosszabb ideig kell főzni, és általában több kalóriát, zsírt és fehérjét tartalmaznak, mint a sokkal könnyebb nyári ételek.

Tök, gabonák, hüvelyesek

Nem feledkezhetünk meg a tökről, a sütőtökről, a teljes kiőrlésű gabonákról és a hüvelyesekről. A gyökérzöldségek pedig sokkal jobban és hosszabb ideig eltelítenek, ami kiváló megoldás a hűvösebb hónapokban. Nem szabad lemondanunk arról sem, hogy szénhidrátban és fehérjékben gazdag, esetenként cukros dolgokat fogyasszunk. Egyszerűen csak el kell osztani, hogy bizonyos ételeket melyik évszakban ajánlott beépíteni a táplálkozásunkba, így egészségesen étkezünk egész évben.

Alapanyagok

Az őszi és téli időszakban, a különböző húsok mellett, a következő növényi alapanyagokból ajánlott összeállítani az étrendünket:

Gyökérzöldségek: sárgarépa, tök, sütőtök és édesburgonya

Teljes kiőrlésű gabonák: barna rizs, quinoa, zab és köles

Hüvelyesek: bab, csicseriborsó, lencse és szójabab

Zöld zöldségek: brokkoli, spenót, kelkáposzta, zeller és articsóka

Gyümölcsök: alma, gránát­alma, citrusfélék és körte

Gyógynövények: gyömbér, kurkuma, fahéj, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom és kapor

Fontos kiemelni, hogy az egészséges szezonális táplálkozás nem megy egyik napról a másikra, hanem időt és energiát kell szánnunk rá, hogy megszokja a szervezetünk.


Karamellás sült alma

Hozzávalók 4 személyre:

4 db alma

100 g vaj

3 ek barna cukor

2 ek mazsola

1 ek kandírozott narancshéj

1 marék apróra vágott dió

2 ek aszalt vörösáfonya

4 db tejkaramella

4 db fahéjrúd

Elkészítés:

Az almák belsejét kivágjuk, és kis üreget alakítunk ki a tölteléknek. A vajat kikeverjük a cukorral, mazsolával, kandírozott narancshéjjal, dióval és vörösáfonyával, majd ezt a tölteléket az almák belsejébe kanalazzuk. Mindegyik közepébe 1-1 karamellát és fahéjrudat szórunk, és 180 fokos sütőben nagyjából 20 percig sütjük őket.

(A borítóképen: Ősszel nagyon sokfajta zöldségből válogathatunk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában