„Az év fogása”

2020.10.11. 11:30

Nagy halakat hozott a home office

Kétszer is dobogós helyezést ért el a Borsod Online szavazásán olvasónk, Berecz Csaba.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Berecz Csaba

Benevezett „Az év fogása” játékra ismerőse javaslatára, az első hónapban második, a következő hónapban pedig már az első helyen végzett.

Egy 21 kilós ponty hozta meg a dobogó legfelső fokát – mondta Csaba. A ponty egyben eddigi egyéni rekordja is. A horgászat szenvedélye gyermekkora óta vele van. Komolyabban öt éve foglalkozik vele, azóta a felszerelését is folyamatosan fejleszti. Baráti társasággal horgászik, egyedül soha nem indul el.

– Ez a férfiak sportja, ahová időnként a barátnők is becsatlakoznak egy-egy nyári hétvégén. Akkor sem a horgászat, inkább a közösség kedvéért, hiszen olyankor rotyog valami a bográcsban is. Persze a lányok nem bírják egy hétig, csak egy-két napra látogatják meg a horgászó párjaikat – tette hozzá a horgász. Mivel panellakásban lakik, neki a horgászat egyenlő a kiszabadulással, a természet ölelésével. Illetve mindig van sütés-főzés, az szinte elmaradhatatlan.

Faházat bérelnek

Vadnára a bányatóra, Muhiba a Patkóra, illetve Tokajba a Kovács-tóra, továbbá Nyékládházára, a Koi tavakra járnak főképpen. Időnként kipróbálnak más vizeket is, de igazából ezeket kedvelik a legjobban. Van olyan, ahol napijegyet kell venni, de általában a „nagy bojlistavakra” több napra mennek és faházat bérelnek, amihez jár a stég és a csónak is.

A rapid pecát nem szereti, nem is igen szokott csak egy napra menni. A felszerelés kipakolása sokáig tart, hiszen az ágyon és sátron kívül mindent vinni kell, ha pedig már kipakoltak, akkor maradnak is egy ideig. Az nagyon ritka, hogy napokon keresztül ne legyen fogás, de előfordult már. Akkor már azt tervezik, hogy legközelebb mit csi­nálnak másképp. Változtatnak a csalin vagy a horgászhelyen vagy bármin. Csalódottság helyett a kihívás lebeg a szemük előtt – fogalmazott Csaba.

Tavasszal és nyár elején közel négy hónapig home office-ban tevékenykedett az informatikusként dolgozó Csaba.

Bővelkedik nagy fogásokban

Mivel a szabadidős tevékenység nem volt tiltott, ezért abban az időszakban is sok időt töltött a tavaknál. Azonban az összes szabadsága megmaradt, így bőven maradt a nyárra is. Ezt igyekezett kihasználni, ezért heteket tudott pecázással tölteni, aminek meg is lett az eredménye. Sok nagy hal került a horogra. Csak „békés” halakra horgászik, mint az amur és a ponty. A bojlistavakban – amilyen Tokajban és Nyékládházán van – kifejezetten nagyok a halak. Jellemzően tíz kiló felett vannak a példányok, ami más technikát és felszerelést is igényel, mint amit kisebbek esetében kell alkalmazni.

Sehonnan nem visznek el halat, ahol horgásznak, de ezekről a tavakról nem is szabad – hangsúlyozta Csaba. Csak megfogják, a szebbeket lefényképezik, majd visszaengedik a vízbe. Ezeknek a halaknak már eszmei értéke van – hangoztatta a horgász. Nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni a felszerelés terén, és ellenőrzik is ezek betartását, akár a kapuból is visszafordítják a horgászt, ha valami nem felel meg az elvárásnak.

Egymással versengenek

Számára a horgászat sport és hobbi is egyben, de versenyekre nem jár. Barátaival házi versenyeket szoktak rendezni egymás között. Az csak annyit tesz, hogy egymás mellé foglalják le az állásokat, és – nem túl komolyan – versengenek. Az első helyezettnek azért mindig jár valami apró ajándék – jegyezte meg Csaba. Mivel soha nem viszi haza a zsákmányt, ezért nem is fogyasztja. Egyébként sem tartozik a hal az étkezése fő alkotóelemeihez, csak ritkán eszik, akkor is a bolti félkész változatot. Korábban még előfordult, hogy halat vitt haza az édesanyjának, hogy az legyen a karácsonyi asztalon, de manapság már ez sem jellemző.

(A borítóképen: Berecz Csaba a sporthorgászat szerelmese. Eszmei értéke miatt megfogja, lefényképezi a halat, majd visszaengedi a vízbe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában