éjszakai élet

2020.10.04. 14:30

Mindenhol mindig ez volt – és ez egyáltalán nem baj

Új arcok kerülnek az utcára a hétvégi estéken. Zemlényi Attila szerint ez se nem új jelenség, se nem aggasztó.

Kiss Daniel

20190729 Vasgyár fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Műút folyóirat idén 9. alkalommal rendezi meg hagyományos tehetséggondozó táborát a miskolci Vasgyár területén, a Factory SportArénában. Zemlényi Attila költő

Forrás: ÉM

Sokan amiatt aggódnak, hogy hétvégén egyre fiatalabb gyerekek vannak egyre többen az éjszakai életben. E korosztály éjszakai életben való jelenlétéről kérdeztük Zemlényi Attila költőt, aki emellett gyakorlati szakember is: pedagógus és a Miskolci Magister Gimnázium intézményvezetője.

„Bezzeg a fiatalok”

– Nem csak szigorúan véve miskolci helyzetről beszélhetünk – hívta fel rá a figyelmet. A világ minden városában előfordul, hogy találkoznak egymással a kiskorúak, erre pedig a szabadidejükben, főként pénteken, szombaton este kerül sor. A társadalom reakciója viszont mindenhol változó.

Az valószínűleg nem igaz, hogy manapság többen lennének – véli beszélgető társunk, aki szerint olyan jelenségről van szó, amely az utóbbi száz évben nem mutat feltűnő különbséget. Ebből a szempontból nem változott a világ. Az, hogy mikor mennyire zavarja a jelenségre figyelő közösséget, változó. De nem szabad elfelednünk, hogy ugyanilyenek lehettek a mai felnőttek is ebben a korukban. A „bezzeg a fiatalok” hozzáállás visszatérő képmutatás. Az éjszakai életben mindig voltak kiskorúak, és minden bizonnyal mindig lesznek is – fogalmaz Zemlényi Attila.

A vírushelyzet által megbonyolítva már kérdéses, hogy mennyire helyes csoportosulni, de a fiatalok szocializációja mindenesetre olyan természetes folyamat, amelyet nem szabad megakadályozni – állítja.

Arany középút

Személyfüggő, hogy a fiatalok kikapcsolódásához mennyire elengedhetetlen az alkohol fogyasztása. Igazgatóként a diákjai és más gyerekek minden olyan szokását elítéli, melyben önmagukban és másokban kárt okozhatnak. Baj az is, ha mindig az utcán vannak, de baj az is, ha sosem mennek ki ilyen közegbe – fogalmaz Zemlényi Attila –, ahogyan az élet számos terén, bár kissé közhelyes, de meg kell találni itt is az arany középutat.

Ugyanúgy személyfüggő, kire mennyire hatnak a külső befolyások azt illetően, hogy milyen viselkedést sajátít el, és ezáltal milyen módon kapcsolódik ki az adott fiatal.

Felesleges másra hárítani

Az igazgató szerint nem szabad általánosítanunk, az iskolára, a szülőkre vagy a kortársakra pedig felesleges hárítani a felelősséget, a lényeg a példamutatás. Amennyiben a felnőttek – akik egyébként nem feltétlenül kevésbé problémásak a kérdéses fiataloknál – maguk is több erkölcsöt mutatnak, akkor a gyerekekben is meg fog látszódni a pozitív változás.

(A borítóképen: Zemlényi Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában