Ízvilág

2020.10.11. 14:30

Mennyei pizza otthon, egyéni ízesítéssel

Megtölthetjük tejfeles szósszal, jelentősen fokozva a kalóriabevitelt.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az olaszos ételek rendkívül kedveltek a hazai fogyasztók körében is, a különféle tésztákon túl nagy szeletet jelentenek a kínálatban a pizzafélék. A különböző pizzériákban számos típus közül választhatunk kedvünkre, de mindegyiket meg lehet unni. Ha egyedi ízre vágyunk, legjobb, ha magunk készítjük el az alapot és variáljuk a szószt és a különböző feltéteket ízlésünk szerint, illetve azt figyelembe véve, mi található otthon. Fontos a pizzaalap elkészítése, van, aki a vékonyabbat, ropogósat szereti, és van, aki nem bánja, ha a tésztában is van „anyag”.

A házi verziónál a tésztához a sót, a cukrot, kevés lisztet, belemorzsolva az élesztőt langyos vízzel öntjük le. Felfuttatjuk, majd a liszthez hozzáadjuk

az olajat és az élesztős keveréket. A tésztát bedagasztjuk oly módon, hogy az állaga megfelelő legyen. 10-15 perces kelesztés következik, vigyázva, nehogy nagyon megkeljen.

Kör vagy négyzet

Elkészítjük a cipókat, melyet kör vagy négyzet alakúra formázunk. Tepsibe vagy pizzatálra téve, kézzel 1-1,5 centiméter vastagra nyújtjuk.

A paradicsompürét a fűszerekkel és a vízzel összefőzzük a paradicsomos szószhoz. Ha fűszeresre készítjük, elég vékonyan kenni. A tejfölös szósz is lehet fűszeres, esetleg fokhagymás.

A pizzalapokat megkenjük a szósszal, a feltét lehet szalámi, sonka, császárszalonna, gomba, bab, kukorica, különféle sajt vagy ananászdarabok. A sütés előmelegített sütőben történjen, 200 fok körül, negyedóra alatt kész. Ha vékony a tésztánk, félbehajtva megtölthetjük a hideg tejfeles szósszal, jelentősen fokozva a kalóriabevitelt.

(A borítóképen: Ha otthon készítjük, még finomabb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában