Avasi Közösségi Kávézó

2020.10.22. 18:00

Iskoláskorba lép az avasi kávézó

Hatéves lett az Avasi Közösségi Kávézó: kulturális közösségi tér az Avason.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

A város első közösségi kávézója, a nagy túlélő, az Avasi Közösségi Kávézó október 22-én ünnepli a 6. születésnapját. A kávézó nem tekinthető klasszikus értelemben vett vendéglátóhelynek. Viszont sokak életében meghatározó szerepet játszott mint közösségi tér. Állomás volt a kompetenciafejlesztésben, a kreativitás kibontakozásában vagy befogadó légkörével segítség a továbblépésben. A megálmodói az avasi lakosok, akik a felújítástól kezdve a berendezési tárgyakon át a megvalósításig és működtetésig is fontos szerepet játszanak mind a mai napig a hely életében. Az ide betérő vendégek maguk is kulturális és közösségi programokat szervezhetnek.

Csütörtök esti ünnep

– Hatodik éve van jelen az Avason a közösségi kávézó, amely amellett, hogy teret ad a helyi lakosok ötleteinek az ingyenes fogyasztásért cserébe, kulturális rendezvényeivel igyekszik pótolni a városrészben hiányzó művelődési házat – mondta Zselenák Fanni közösségfejlesztő munkatárs. – A csütörtök esti születésnapi ünnepségre elkészül majd a közösség tortája, amelynek megsütését idén is a kávézó egyik önkéntese vállalta magára. Ezt követően kávézókvízt játszunk, és a Kisavas zenekar is fellép 19 órától. Az eseményre alapvetően önkénteseinket, klubjaink tagjait, partnereinket és a velünk évek óta szoros kapcsolatot ápolókat hívjuk meg. A kávézó hat éve alatt számos csoport alakult az Avas városrészben a helyet működtető Dialóg Egyesület munkája nyomán.

– Nagyon örülünk, hogy a csoportjaink évről évre gyarapodnak. Sokan visszatérnek hozzánk, és vannak rendszeres látogatóink is. Minden évben jönnek újabb önkéntesek, akik elkezdik megvalósítani a saját ötleteiket, projektjeiket. Stabil csoport jelenleg az Avasi Paradicsom Közösségi Kert, a Szólam Klub, amely egy zenei improvizációs műhely és a Retro Klub, amelynek keretében a ’60-as ’70-es évek hangulatát idézzük fel. Emellett különböző ünnepi és tematikus rendezvényeink vannak. Például a kávé világnapját minden évben megtartjuk, és október végén lesz majd egy halloweenparti is – sorolta a közösségfejlesztő.

(A borítóképen: A tavalyi szülinapi ünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában