Egészség

2020.10.08. 10:00

Igazi csodaszer a méz

A méz egészségünkre gyakorolt hatását régóta ismerjük.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású. A méz pozitív élettani hatása közismert, vannak azonban egyedi eltérések attól függően, hogy mely virág nektárjából készülnek. A méz közel 190 tápanyagot tartalmaz, aminosavat, ásványi anyagot, vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot. Elsősorban azonban fertőtlenítő, baktériumölő hatása miatt számít gyógyhatású készítménynek.

Hosszú évek tapasztalataira építve szűrte le azt a megállapítást, hogy most az évszakhoz képest, mintha több mézet fogyasztanának az emberek – mondta Ambrus János méhész, aki rendszeresen jár termelői vásárokra Miskolcon és a megyében is.

A vevők nem jelzik szóban, hogy kifejezetten a járvány miatt szeretnének mézet vásárolni, hogy feltöltsék az otthoni készleteket, de tanácsot kérnek az immunrendszer megerősítésével kapcsolatban. Illetve megfázásos tünetekre kérnek mézet. Ami az őszi-téli időszakban nem ritka egyébként sem. Azt azért nem állítja a szakember, hogy jelentősen megnőtt a forgalom, azonban tény, hogy hamarabb elkezdték keresni az idén. Jellemzően azok, akik máskor is a vevőkörhöz tartoznak.

A törzsvásárlók már a jól bevált, kedvelt termékeket keresik. A bizonytalanokat azonban szívesen tájékoztatja minden tudnivalóról a méhész, aki több évtizede foglalkozik a témával. Szinte minden problémára tud valamit javasolni, hiszen meggyőződése, hogy a méz egy csodálatos, természetes gyógyír.

Immunerősítésre, vérképzésre

A vegyes virágméz összetétele rendkívül eltérő lehet, hiszen az erdők-mezők virágjainak nektárjából készül. Mivel a virágmézbe különféle gyógynövények nektárja is belekerülhet, így a sokféle gyógyhatás összeadódhat. A virágmézek éppen ezért általánosan jó immunerősítők.

Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott köhögés csillapítására és gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok kezelésére.

A hársméz kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén. Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. A fenyőméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő.

A jegenyefenyő-erdőkben gyűjtött édesharmatméznek dióra emlékeztető íze van. Magas ásványianyag-tartalma miatt jó immunerősítő, roboráló, veseműködést serkentő. Erősen fűszeres ízű csemegeméz, mely a magyar méhészek körében is közkedveltté vált az utóbbi években, a kakukk­fűméz. Kiváló antibiotikus hatása van, magas illóolaj-tartalommal, íze a növény jellegzetes aromájára emlékeztet. Légúti panaszokra, köhögésre, influenzás eredetű fertőzéses megbetegedésekre ajánlott.

A gesztenyeméz íze jellegzetes, kesernyés. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt. A repceméz gyorsan, finomszemcsésen kristályosodik. Napok alatt krémszerűvé válik, ezért krémméznek is hívják. Fogyasztása érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten ajánlott, gyomorsavtúltengés esetén pedig segít a probléma kezelésében. Magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést.

A propolisz (más néven méhszurok) a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, amelyet rügyekről, bimbókról és fakéregről gyűjtenek, és bizonyos mirigyváladékukkal kevernek össze. A propolisz több mint 300 különféle anyagból tevődik össze, főleg viaszból, gyantából, illóolajokból és virágporból áll. De jelentős mennyiségben tartalmaz flavont is. Ezenkívül tartalmaz még vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot, szilíciumot, mangánt, cinket, alumíniumot, kobaltot. Lehet kapni mézzel keverve, tinktúrában, tabletta formájában.

Fontos, hogy a propoliszos készítményeket étkezés előtt negyedórával érdemes fogyasztani, és először egy pici adagot bevenni, mert a virágporra érzékenyeknél súlyos allergiás rohamot is okozhat.

(A borítóképen: Naponta érdemes mézet fogyasztani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában