hadisírok felfedezése

2020.10.03. 19:00

Hősök nyomán a tartalékos katonák

A megyei hadkiegészítő parancsnokság tevékenysége a hősi halottak sírhelyeinek felkutatása és gondozása is, ezt a feladatot országszerte önkéntes műveleti tartalékos katonák is végzik, Miskolcon jelenleg hárman teljesítenek szolgálatot.

Horváth Imre

Fotó: Póczos Nikolett

A tartalékosok a napokban a Mindszenti és a Deszka temetőben jártak, de kéthetes behívásuk alatt közel 25 nyughelyet kutattak fel Borsod megyében. A növényzettel sűrűn benőtt, elhanyagolt emlékhelyeket nagyon nehéz azonosítani és a névváltozás is bonyolítja a kutatást. Az önkéntesek helyszíni munkáját több hónapig tartó levéltári és családfakutatás előzi meg, ennek alapján nagy valószínűséggel leszűkíthető a keresés egy konkrét temetőre. Ezen kívül sokat segítenek a rokonok, ismerősök által őrzött iratok és elmondott történetek, valamint a különböző digitálisan elérhető dokumentumok.

Nyolcvan sírhely

Ezúttal az I. világháborúban arany vitézségi érdemrenddel kitüntetett katonák nyughelyeit térképezték fel a katonák. Az eddig feltárt levéltári adatok alapján 80 olyan sírhely van, amely valamilyen módon köthető a megyéhez.

A Vitézek albumában, és más gyűjteményekben is fellelhető névsor alapján kezdték el a kutatást a tartalékosok. A helyszínen nagy segítséget jelentett az elhanyagolt állapotú sírhelyek között a parcellák felosztása és számozása, de az adott temető gondnokára és a plébánosra is lehet támaszkodni. A megtalált sírhelyeket a beazonosítás után lefotózták és GPS koordinátával látták el. A kutatás különlegessége, hogy az emlékhelyek a temetkezési szokások változásáról is árulkodnak.

Egy igazi hős

Jártak többek között vitéz Sallay Arisztid hadnagy, okleveles gépészmérnök végső nyughelyénél, aki a leírások szerint Jasionow mellett 1917. július 19-én, amikor egyik rohamoszlopunk válságos helyzetbe jutott, saját elhatározásából pontról pontra rohant, s legénységét lelkesítve, és olyan ügyesen vezette a szakaszát, hogy nagy fölénnyel győzte le az ellenséges erőket. A katonák vitéz Tózsa András őrmester nyughelyét is beazonosították, aki 1914-ben a legveszélyesebb járőrszolgálatra jelentkezett és legénységét minden helyzetben fegyelemmel vezette.

A hadisírok gondozásának jelentőségét az önkormányzatok és az oktatási intézmények is felismerték: a tanulók például a közösségi szolgálatukat az emlékhelyek karbantartásával is tölthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában