Ízvilág

2020.10.29. 10:00

Első a töltött káposztánk

Előkelő helyen végzett a gulyás és a zserbó is a világ ételeinek ranglistáján.

Forrás: Shutterstock

A TasteAtlas, az élelmiszervilág atlasza közzétette a világ 100 legjobb hagyományos ételének listáját 2020-ig.

A világ legismertebb hagyományos ételének az olaszországi nápolyi pizza marghe­ritát választották. A második legjobb a török adana kebab, ezt a japán ramen és a perui lomo saltado követik.

A magyar gulyás is előkelő helyen van a világ 100 legjobb ételének listáján, a 39. helyet foglalja el. A profi ételkritikusok és a széles fogyasztókör szerint a budapesti Kiadó Kocsmában ehetjük a legjobb gulyást. A magyar csirkepaprikás a 88. helyre került.

A magyar konyha a huszadik

A világatlasz szerint a magyar konyha a 20. helyen szerepel a világon, Budapest pedig a 25. legjobb város a hagyományos ételkínálat terén. A töltött káposzta a világ legjobbja a húsételek kategóriájában, a zserbó pedig az 5. legjobb desszert a világon. Az összes magyar étel listája egyébként elérhető a címen.

A TasteAtlas több mint 10 000 hagyományos ételt és helyi élelmiszerterméket tartalmaz. A rangsor 63 402 regisztrált felhasználói érté­kelés alapján történik. Érdemes a legrangosabb helyezéseket is felsorolni: a pizza napoletanát a L’Antica Pizzeria da Michele étteremből (Nápoly, Olaszország) a világ legismertebb hagyományos ételének választották. A második helyre az Emily étterem (New York City, USA) sajtburgere került, míg a harmadik helyet az Abu Hassan (Tel Aviv, Izrael) étterem hummusa foglalta el.

A legjobb hagyományos konyha az olasz, a legjobb hagyományos ételek régiója Emilia-Romagna (Olaszország); a legjobb város hagyományos ételekhez Párizs (Franciaország); a legjobb sajt a Brillat-Savarin (Franciaország), a legjobb desszert a chocotorta (Argentína).

A magyar ételek közül a listán olvasható még többek között a krémes, a kürtős kalács, a lángos, a pörkölt, a lecsó, a halászlé, a mákos bejgli, valamint a túró rudi és a rigójancsi is.

(A borítóképen: Készül a töltött káposzta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában