origami világnapja

2020.10.24. 13:00

Élesen tartja az elmét az origami

Szombaton van a legegyszerűbb kézművesség, azaz az origami világnapja.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Október 24-én, az origami világnapján ünnepeljük Lilian Oppenheimer születésnapját, akinek köszönhető a kézművesség Japánon kívüli ismertsége és népszerűsége. Maga Oppenheimer 90 éves kora után is űzte ezt a mesterséget, de ilyen példát itthon is fel tud mutatni a magyar kör.

Az idei origami napok alkalmából Fábián Zsolt, a Magyar Origami Kör elnökhelyettese mutatja be a japán eredetű kézművesség világát.

– A papír hajtogatással történő megformálását, illetve az így keletkező készterméket nevezzük origaminak, de ez nem csak egyszerű kézművesség – meséli Fábián Zsolt. Sokoldalú foglalkozás, ugyanis van művészeti ága, pedagógiai haszna, és mentálisan is frissen tart. Többek közt segíti a kézügyességet, a precíziót és fejleszti a jobb és bal agyfélteke közötti kapcsolatot. Emellett olyan felhasználása is van, amire elsőre nem is gondolnánk.

A tudományban számos területen hasznosítják, hívja fel figyelmünket az origami kör. Használják például az űrkutatásban, ahol a napelemek, napvitorlák minél kisebbre való összehajtogatását akarják elérni, vagy az autógyártásnál a töréstesztek esetében, de még a földrengések által gyakran sújtott Japánban a házak megépítésénél is gondolnak az origamira, hogy az esetleg összeomló épület minél kisebb területen okozzon kárt. Ezt a sort Fábián Zsolt szerint még a végtelenségig folytathatnánk.

Az origami népszerűségének kulcsa az, hogy a legegyszerűbb kézművesség. Egyetlen eszköz és egyetlen alapanyag kell ugyanis hozzá: a kezünk és a papír. Bár matematikai háttérrel bír, mégis játékossága miatt könnyen elsajátítható. Gyermekek és idősek számára egyaránt ajánlja a Magyar Origami Kör, ugyanis az origami nem csak egyszerű játék, de frissen is tartja az elmét.

Japánban november 11-én ünneplik az origamit, ott spirituális értéket is képvisel: Fábián Zsolt elmondása szerint a daru, melyet talán leggyakrabban látunk origami formában a béke szimbóluma. E két időpont között a Magyar Origami Kör az ország számos területén tart népszerűsítő foglalkozásokat, kiállításokat. Ebben az évben a vírusjárvány miatt erre nem szokványosan kerül sor. Idén a kör tagok kedvenc figuráikról készült képeiket küldhetik el a szervezetnek, melyekből legkésőbb november 11-ig virtuális kiállítást fognak nyitni.

A Magyar Origami Kör társszervei megyénkben is jelen voltak, azonban azok mára megszűntek. Fábián Zsolt szerint bizonyára most is vannak borsod-abaúj-zempléni tagok a körben, de az érdeklődés mégsem olyan mértékű, mint Debrecenben, Pécsett, vagy a fővárosban. Az origami kör buzdítja megyénk origamival foglalkozó embereit az idei virtuális eseményükön való részvételre, és szeretettel várják akár egy helyi szakkör újjáalakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában