Ízvilág

2020.10.25. 12:00

Almatorta olasz módra

Az olasz konyháról a pizza és a tészta jut az eszünkbe, pedig az olasz sütemények is megérnek egy misét.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

Olaszországban az alma nagyrészt Trentino hegyvidéki régiójához kapcsolódik. Itt terem az ízletes gyümölcs a legnagyobb mennyiségben, de nem ez

az egyetlen hely, ahol megtalálható. Toszkánának és Umbriának egyaránt vannak sajátos almafajtái, és a „malus domestica” termesztése már az etruszk időkben jól ismert volt, hat fajta leírása maradt fenn. Az ismert ókori római író, Plinius már harminc ismert fajtát sorolt fel.

A középkorban a parasztok és a szerzetesek már Európa-szerte számos és változatos almákat termesztettek, így a reneszánsz kor ínyencei már válogathattak is.

Olasz karamellás almatorta

A karamellizált almatöltelékkel készült torta tökéletes őszi édesség. Önmagában, porcukorral megszórva is nagyon finom, de egy gombóc vaníliafagylalttal és tejszínhabbal is megbolondíthatjuk.

A süteményhez a gála, a jonagold, a Granny Smith vagy a golden almák illenek a legjobban, 2-3 közepes hámozott, magozott és apróra vágott almára van szükség. Ezen túlmenően kell még 30 g vaj, 60 g barna cukor, 15 ml víz és 2,5–5 g őrölt fahéj.

Közepes edényben vagy serpenyőben, alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a barna cukrot, a vizet és az apróra vágott almát, összekeverjük, és nagyjából 3 percig főzzük közepesnél picit magasabb hőfokon addig, amíg megolvad a cukor. Ekkor közepesnél kicsit alacsonyabb hőfokon főzzük további 5–10 percig. Az utolsó percben adjuk hozzá a fahéjat, az almát pedig gyakran, de óvatosan keverjük, hogy puha legyen, de ne pépes.

Ami összetartja

A tészta összetétele: 24 dkg liszt, 1 csipet só, 1,25 g sütőpor, 1,25 g szódabikarbóna, 1,25 g őrölt fahéj, 1 nagy egész tojás, 1 nagy tojás sárgája, 8,5 dkg kristálycukor, 8,5 dkg barna cukor, 11 dkg langyos olvasztott vaj, 12,5 dkg vaníliajoghurt.

Vajazzunk ki vagy béleljünk sütőpapírral egy tortaformát, és tegyük félre. Fakanállal keverjük össze egy tálban a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik tálban robotgéppel keverjük össze a barna cukrot, a kristálycukrot, az egész tojást és a plusz tojássárgáját addig, amíg a massza világos és puha nem lesz. Adjuk hozzá a joghurtot és az olvasztott vajat, és ezt is keverjük hozzá robotgéppel.

Öntsük össze a két tál tartalmát, és egy nagy fakanállal óvatosan keverjük csomómentesre a tésztát. Adjuk hozzá a leszűrt karamellizált almadarabokat, és finoman, az almákra vigyázva, a fakanállal keverjük hozzá a tésztához, majd az egészet óvatosan öntsük bele az előkészített tortaformába.

Az előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 30–40 percig süssük, de időnként szúrjuk meg egy hurkapálcával, hogy lássuk, nem nyers-e még belül a tészta.

Amikor elkészült, ízlés szerint, melegen vagy kihűtve tálaljuk.

(A borítóképen: Mennyei finomság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában