Bemutatkozik az Avasi Gimi

2020.10.22. 09:00

A tudás és az összetartozás jelképe

Az Avasi Gimnázium eddig 146 döntős diákot nevelt a legrangosabb országos tanulmányi versenyre.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

– Az Avasi Gimnázium 1987-ben lakótelepi iskolaként indult, de két tanítási nyelvű profilja, rajz és biológia tagozata mára az egész megye tanulni vágyó fiatalsága számára vonzóvá tette – fogalmazott Miklós Tamás, a gimnázium igazgatója. – Folyamatosan növekvő, országos hírnevét oktató-nevelő tevékenysége, eredményei, cserediák-kapcsolatai és pályázatai alapozták meg. Az iskola épülete is bővült, menzával, tornacsarnokkal, új épületszárnnyal, számítástechnikai, zene- és rajzteremmel, színházteremmel, könyvtárral, korszerű természettudományi laborral, most pedig épp a tornaterem felújítása zajlik.

– Nem véletlen, hogy az épület bejáratán körbefutó ginkgo biloba (gyógy­erejű páfrányfenyő, az őskor legendás gyógynövénye) a tudást és az összetartozást, a hagyományok tiszteletét és az örök megújulást is szimbolizálja. Az Avasi Gimnázium 19 osztállyal, 648 tanulóval és 56 pedagógussal kezdte meg a 2020/21-es tanévet – sorolta az intézmény vezetője.

Emelt szinten

Jelezte: a gimnáziumban 4, 5 és 6 évfolyamos képzés folyik. Német, rajz (vizuális kultúra) és biológia tantárgyakból zajlik emelt szintű, tagozatos munka, és szintén 4 éves az angol két tanítási nyelvű képzésük. Az 5 évfolyamos oktatás német és francia nyelvből választható, a 6 évfolyamos képzésük általános tantervű, emelt szintű nyelvoktatást kínál. A legnagyobb sikere, aktualitása a nyelvtanulásnak van, ezért minden osztálytípusban különös hangsúlyt fektetnek a korszerű, használható nyelvtudás megszerzésére.

– A nyelvvizsga nem elérhetetlen álom az itt érettségizőknek. Diákjaink megbízható nyelvtudással és többnyire 1-2 nyelvvizsgával hagyják el az iskolát. Az Avasi Gimnázium DSD-vizsgaközpont is. Büszkék vagyunk arra, hogy a legutóbbi tanévben a DSD-vizsgán részt vevő diákok 100 százaléka felsőfokú (C1), nemzetközileg elismert nyelvvizsgát szerzett, az emelt szintű érettségin pedig minden vizsgázó jeles osztályzatot kapott.

Az Avasi Gimnázium akkreditált kiváló tehetségpont, az Oktatási Hivatal bázisintézménye, ökoiskola, az Európai Parlament nagykövetiskolája. Minden tantárgyból országos eredményekkel büszkélkedhetünk: angol-francia nyelvi és fordítóversenyen, magyar anyanyelvi megmérettetésen éppúgy szépen szerepelünk, mint történelmi-honismereti, természettudományos, informatika tárgyú erőpróbákon. Diákjaink vizuális kultúrából nemzetközi versenyek díjazottjai, és a testnevelés minden ágában országos eredményeik vannak. A gimnázium rövid, 33 éves története során 146 OKTV-döntős diákot nevelt eddig – mondta büszkén Miklós Tamás.

Sokszínű iskola

Mint fogalmazott, az Avasi sokszínű iskola. Bár viszonylag fiatal, mégis folyamatosan megújul. Fontosnak tartják az erdei iskolát, a biológusok terepgyakorlatait, a rajzos diákok és művésztanáruk műhelymunkáját és kiállításait, a sportélet sokszínűségét és sportolóik eredményeit, a természetjáró túrákat, az énekkart, a külföldi tanulmányutakat (Anglia, Bécs, Franciaország, Erdély), a jól működő cserekapcsolatokat (Aschaffenburg, Simmern, Münster, Tampere), a lengyel barátságot, a matematikusok témaheteit vagy az informatikusok robotikaszakkörét, a kémikusok-fizikusok bemutató foglalkozásait, a nyílt napokat, a színjátszókört, az új médiaműhelyt.


Miklós Tamás az iskola igazgatója

– Sorolhatnánk még, hiszen ez mind mi vagyunk. Ezek a lehetőségek élővé, tudás-, élmény- és gyermekközpontúvá teszik az iskolát. Számos szép hagyományunk van. Például a csacsiavató, a csacsitábor, az Avasi Napok (diákigazgató választásával), a karácsonyi koncert, a betlehemes játék, az idegen nyelvű karácsony, a szalagavató, a diák- és alapítványi bál, a gála, a ballagás. Ezek a legszebb pillanatok egy iskola életében. A régi, szép emlékeket idéző hagyományok mellett új és népszerű elemként említhetjük a karácsonyi kavalkádot, a természettudományos kísérleteket, a Csodák Auláját, a Kutatók Éjszakáját, a mentorprogramot, az Európa-napot, a számtalan témahetet. Hiszen az alapos, korszerű tudás megszerzését nem csupán a tanórák szakszerűsége, de a tanórán kívüli tevékenységek változatossága is biztosítja. Csak a megszerzett, élő, hétköznapi gyakorlatban alkalmazott tudás teremthet értéket, s teheti boldoggá, kiegyensúlyozottá a nálunk felnőtté érő kamaszokat – hangsúlyozta az igazgató.

Összefogással

Azzal folytatta, hogy volt tanítványaik nem szakadnak el végleg az alma matertől. Többen tanárként visszatérve adják tovább az itt megszerzett tudást, őrzik a hagyományaikat. Az utóbbi időben egyre több régi diákjuk tiszteli meg a gimnázium pedagógusait azzal, hogy rájuk bízza saját gyermekük oktatását-nevelését. Az idejáró nagyobb gyerekek után a kisebb testvéreket is az Avasiba íratják a szülők.

– Iskola ennél jobb visszajelzést, nagyobb elismerést nem kaphat. Sikeresen oktatni-nevelni a 21. században csak a tanár-diák-szülő-oktatásirányítás négyesének összefogásával, egymást kölcsönösen támogatva lehet. A tudás megbecsülésével, a hagyományok tiszteletével, a megújulás igényével. Erre ad példát a ginkgo biloba, az Avasi Gimnázium – fogalmazott Miklós Tamás, az iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában