reformáció emléknapja

2020.10.31. 19:30

A szent ige üzenete ma is ugyanolyan aktuális

Közös ünnepi istentiszteletet tartanak a protestáns gyülekezetek a reformáció emléknapján.

Forrás: ÉM

A járványhelyzet miatt a reformáció emléknapját, október 31-ét idén diszkrétebben, csendesebben ünneplik meg Miskolcon is a protestáns felekezetek, de azért igyekeznek ragaszkodni eddigi hagyományaikhoz.

Az ünnepi istentiszteletek során ügyelnek a járványügyi előírásokra, és az alkalmakat online is közvetítik. Szombaton délután 17 órakor a belvárosi evangélikus templomban közös ünnepi istentiszteletet tartanak a protestáns felekezetek képviselői. Bodáné Falucskai Ilona református lelkipásztor hirdet igét és az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület a reformációhoz kötődő műsorral készül. Később ez is látható lesz a Belvárosi Evangélikus Gyülekezet YouTube-csatornáján – tudtuk meg Sándor Frigyes evangélikus lelkipásztortól.

A későbbiekben az ünnep mai üzenetéről beszélgettünk a történelmi protestáns felekezetek képviselőivel.

A Biblia jó iránytű

– A reformáció ünnepe a protestáns egyházaknak olyan, mint egy születésnap, és az üzenete idén talán még aktuálisabb, mint tavaly volt. A világban tapasztalható folyamatok nehézzé teszik, hogy Istenre figyeljünk. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy Európa, különösen a nyugati fele elszakad a keresztény gyökereitől, és ezzel az isteni rendtől is eltávolodik. Ebben a Szentírás iránytű lehet. A reformációnak az a központi tanítása, hogy a Biblia üzenetéhez kellene visszatérnünk, és egyedül Krisztusra irányítani a figyelmünket – fejtette ki az evangélikus lelkész.

– A reformáció latin szó, és azt jelenti, hogy visszaalakítani. A pandémiás helyzetben szükséget szenvedünk a valós találkozásokban, és ennek hatására az Istennel való kapcsolat sem működik igazán jól. A reformáció lényege az, hogy az örök Isten Igéje itt és most nekem szólal meg és az élő Isten a forrongó világban sem változik. Tehát, amikor minden változik, a Szentírás kapaszkodó lehet – hangsúlyozta Almási Ferenc, a Deszkatemplom gyülekezetének református lelkipásztora.

(A borítóképen: A szent jelkép)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában