Szabadidő

2020.10.11. 18:30

A legmeglepőbb sport

Az olvasás a legjobb edzés az agy számára, ráadásul javítja a memóriát, és növeli a koncentrációt.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az olvasás talán az egyik legjobb és legegészségesebb hobbi a világon.

A könyvek sokkal többre képesek, mint pusztán csak szórakoztatásra, kezdve a stressz enyhítésétől az agyműködés javításán át az empátia növeléséig.

Gyógyító hatása

Kutatók is megerősítették, hogy az olvasás stresszcsökkentő tevékenység, amely csökkentheti a pulzust és a vérnyomást is. Az olyan mentális stimuláció, mint

az olvasás, elősegítheti az emlékezet és a gondolkodás képességének hosszú távú fennmaradását, ami különösen az életkor előrehaladtával fontos. Ráadásul a mindennapos olvasás idősebb korban megelőzheti vagy lassíthatja az Alz­heimer-kór kialakulását.

Az agy teszi

Nem ritka, hogy úgy érezzük, egy adott könyv megváltoztatta az életünk, de tudományos kutatások bizonyítják, hogy olvasás közben valóban megváltozik az agyműködés. A bal agyfélteke felelős a beszélt és az írott nyelv, a logika, a számolási képességekért és az elvont, tudományos fogalmakért. Amikor olvasunk, gyakran úgy érezzük, mintha valóban megtapasztalnánk a könyvben leírtakat. Ezért az érzésért a különböző agyi idegsejtek a felelősek. Például, ha azt olvassuk, hogy Harry Potter menekül a dementorok elől, akkor a futás fizikai cselekményéhez kapcsolódó idegsejtek valóban aktiválódnak. Az olvasás során tehát nemcsak átvitt értelemben kapcsolódunk a cselekményhez, hanem szó szerint ezt tesszük az agyműködésünknek köszönhetően.

Az olvasási gyakorlatok ráadásul – leginkább gyermekeknél – meg is változtathatják az agyműködést. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyermekek agyi áramköreinek speciális problémái az olvasás segítségével kiválóan kezelhetők és javíthatók. A történeteknek ugyanis van eleje, közepe és vége. Ez egy olyan struktúra, amely arra ösztönzi az agyunk, hogy logikusan gondolkodjunk, összekapcsolva az okot, a következményt és annak a jelentőségét.

Memória és koncentráció

Az olvasás nemcsak javítja a memóriát, de növeli a koncentrációt is. A legtöbb könyv lineáris elbeszélő stílusa miatt ugyanis az olvasás arra ösztönzi az agyunk: hosszabb időt fordítsunk a komplett történet felépítésére és az elbeszélés feldolgozására, mintsem arra, hogy az egyes részletek között ugráljunk. Ez a gyakorlat növeli a hosszabb távú koncentrációt, ami jó, ha már kisgyermekkorban kialakul.

Az internet megjelenésével javult a felhasználók rövid távú memóriája, és képesek lettek az adott pillanatban több feladatra is odafigyelni, de hosszú távon ez szétszórtságot és figyelemzavart eredményez, ellentétben az olvasással.

Az olvasás ugyanis több időt ad az agyunknak a történeten való elgondolkodásra és annak feldolgozására. A megnövekedett mentális aktivitás segít abban, hogy mindezt a memóriánk gondosan eltárolja. Olyan ez, mint amikor a rendszeres edzés rugalmasan tartja

az izmokat.

(A borítóképen: Kicsi korban kell megszerettetni az olvasást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában